Kort nieuws Economie

Miljoenenfraude door financieel adviseurs

Door een onzer redacteuren

ROTTERDAM, 13 NOV. De fiscale opsporingsdienst FIOD heeft vijf mensen aangehouden in een onderzoek naar oplichting, witwassen, valsheid in geschrifte en faillissementsfraude. De verdachten gaven tussen 2005 en 2009 leiding aan een financieel bemiddelingsbureau in Rotterdam. Dat zou tientallen mensen voor miljoenen hebben opgelicht. Het bedrijf benaderde mensen met het voorstel hun hypotheek over te laten sluiten. De klanten legden samen bijna voor vijf miljoen euro in. Dat geld zou worden gebruikt voor de aflossing van de nieuwe hypotheek. De FIOD vermoedt dat een groot deel van het geld is besteed aan privé-uitgaven.

Oudste modeketen sluit de deuren

LEIDSCHENDAM, 13 nov. Het modebedrijf Meddens sluit na 180 jaar zijn zes filialen en ontslaat de 32 medewerkers. Meddens, naar eigen zeggen de oudste modeketen van Nederland, ziet zich volgens de directie hiertoe gedwongen door de economische teruggang én door de slechte bereikbaarheid van de winkels in de grote steden. De klanten zijn in een brief op de hoogte gebracht van de sluiting. (ANP)

Akkoord over drijvende fabriek

PERTH, 13 nov. Australië gaat akkoord met het plan van olieconcern Shell om een drijvende gasfabriek in te zetten voor de ontginning van gasvelden. Dat heeft minister Tony Burke (Milieu) gisteren bekendgemaakt. Shell moet nog wel een plan opstellen waarin het aangeeft hoe het zal omgaan met eventuele rampen. Het Brits-Nederlandse concern is in de race om als eerste een zogeheten FLNG-schip in gebruik te nemen. Het schip wordt het grootste vaartuig ooit met een lengte van 468 meter en een breedte van 74 meter. (ANP)

Faillissement Brink’s België

BRUSSEL, 13 nov. De Belgische vestiging van het internationale geldtransportbedrijf Brink’s gaat het faillissement aanvragen. Het bedrijf maakte dit gisteren bekend. Brink’s België heeft ruim vierhonderd mensen in dienst.

Bij het bedrijf werd al meer dan twee weken gestaakt uit protest tegen plannen om de arbeidsvoorwaarden van de geldkoeriers te verslechteren. De actie leidde in België tot lege geldautomaten en gebrek aan wisselgeld in winkels. Bemiddeling in het conflict door minister van Arbeid Joëlle Milquet leidde niet tot resultaat. (ANP)