Kort nieuws Buitenland

Christelijke vrouw Pakistan in beroep tegen doodstraf

ISLAMABAD, 13 nov. Familieleden van een christelijke vrouw in Pakistan die ter dood is veroordeeld voor belediging van de profeet Mohammed, gaan in hoger beroep tegen het vonnis. Dat berichtte de BBC gisteren. Asia Bibi is naar verluidt de eerste vrouw die op basis van de Pakistaanse blasfemiewet ter dood is veroordeeld. Een rechtbank in Nankana, in de oostelijke provincie Punjab, veroordeelde de 45-jarige moeder maandag. Volgens haar echtgenoot is de uitspraak gebaseerd op „onjuiste beschuldigingen”. Ashiq Masih stelt dat zijn vrouw werd beschuldigd van godslastering na een ruzie vorig jaar met een groep vrouwen. Mensenrechtenactivisten willen dat de wet tegen godslastering wordt afgeschaft. Volgens hen misbruiken islamitische extremisten de wet om persoonlijke rekeningen te vereffenen. (ANP)

Hacker Palin krijgt een jaar huisarrest

Knoxville, 13 nov. Een oud-student van de Universiteit van Tennessee heeft gisteren een jaar huisarrest gekregen wegens het hacken van de privé e-mail van ex-running mate Sarah Palin tijdens de verkiezingscampagne in 2008. De nu 22-jarige David Kernell studeerde economie toen hij de beveiliging van Palins e-mail wist te kraken. Vervolgens schepte hij op internet op over de actie en gaf hij wachtwoorden en telefoonnummers van de familie Palin door aan derden. Tijdens het proces eerder dit jaar getuigden Palin en haar dochter Bristol hoe moeilijk ze het hiermee hadden gehad. Kernell heeft de familie zijn excuses aangeboden. Over de familie Palin begint aanstaande zondag op kabelkanaal TLC een reallifesoap: Sarah Palin’s Alaska. (AP)

Ashton wil toch ontmoeting Iran

Brussel, 13 nov. Catherine Ashton, de buitenlandcoördinator van de Europese Unie, is bereid om de verantwoordelijke voor het Iraanse nucleaire programma te ontmoeten. Dat heeft ze gisteren gemeld in een brief aan Saeed Jalili, de Iraanse verantwoordelijke. Hij had zelf om een ontmoeting gevraagd in het Turkse Istanbul. Ashton heeft geschreven te willen praten met Jalili op 5 december, maar dan wel in Wenen of Genève. Als het gesprek doorgaat, is het de eerste ontmoeting tussen de EU en Iran in meer dan een jaar. De EU en Iran zijn al zes maanden aan het overleggen over een ontmoeting. (Reuters)