Kort nieuws Binnenland

Schadevergoeding voor Lucia de Berk

Den Haag, 13 nov. Lucia de Berk en het Openbaar Ministerie (OM) zijn het eens geworden over de schadevergoeding die de vrouw krijgt omdat ze 6,5 jaar onterecht in de gevangenis heeft gezeten. Hoeveel geld de Haagse krijgt, maken de partijen niet bekend. De Berk werd in april definitief vrijgesproken van moord en poging tot moord op ziekenhuispatiënten die aan haar zorg waren toevertrouwd. Eerder veroordeelde het gerechtshof in Den Haag haar tot levenslange celstraf. (ANP)

‘CDA-leden kiezen Kamerkandidaten’

Door een onzer redacteuren

Den Haag, 13 NOV. CDA-leden die een plaats willen op de kandidatenlijst voor de Tweede Kamer zouden gedeeltelijk via voorverkiezingen door de partijleden moeten worden gekozen. Dit heeft waarnemend CDA-voorzitter Liesbeth Spies gisteren gezegd bij de presentatie van het evaluatieonderzoek naar de grote nederlaag die de partij bij de laatste Kamerverkiezing leed. Volgens haar moet het CDA „inhoudelijk en organisatorisch vernieuwen” wil het weer „een toonaangevende rol” vervullen.

Advocaten Sander V: cel, geen tbs

Door een onzer redacteuren

Dordrecht, 13 nov. Niet 25 jaar en tbs, maar 15 jaar cel zou gepast zijn voor Sander V., de ex-politieagent die in maart van dit jaar de 12-jarige Milly Boele doodde. Dat zeggen zijn advocaten. Zij zetten zich gisteren in het slotbetoog vooral af tegen de tbs-eis van de officier van justitie. Volgens deskundigen heeft V. een lichte persoonlijkheidstoornis en is er kans op recidive. De verdediging vindt het bewijs daarvoor flinterdun en gebaseerd op „drijfzand”.