Italiaanse regering wankelt na motie oppositie

De Italiaanse oppositie heeft een motie van wantrouwen ingediend tegen de regering van Silvio Berlusconi. De twee partijen die de motie hebben ingediend, de Democratische Partij en zusterpartij Italië van de Waarden, willen zo Gianfranco Fini, de kritische regeringspartner van premier Berlusconi, dwingen om een duidelijke keuze te maken.

Kamervoorzitter Fini lanceerde afgelopen weekeinde zijn nieuwe partij Toekomst en Vrijheid (FLI), nadat hij was opgestapt uit de partij Het Volk van de Vrijheid, die hij samen met Berlusconi had opgericht. Fini riep afgelopen weekeinde Berlusconi op om ontslag te nemen na nieuwe onthullingen over Berlusconi’s escapades met jonge, soms minderjarige meisjes. Fini is niet uit op nieuwe verkiezingen maar wil wel een herschikking van de regering en een nieuwe premier. Berlusconi weigerde in te gaan op de eis van Fini.

Een verzoeningspoging door een andere coalitiepartner, Umberto Bossi van de Lega Nord, mislukte eerder deze week. De fractieleider van Fini’s FLI kondigde daarop vandaag aan dat komende maandag de vier ministers en staatssecretarissen van FLI hun ontslag zullen indienen. Zonder hen heeft de regering van Berlusconi geen meerderheid meer.

Door de motie van wantrouwen in te dienen hoopt Pierluigi Bersani van de linkse Democratische Partij Fini eindelijk tot een keuze te dwingen. Maar de motie kan ook een omgekeerd effect hebben: Berlusconi zou er alsnog kunnen voor kiezen om Fini deels tegemoet te komen met een herschikking van de regering. De 74-jarige premier heeft er weinig belang bij om de regering te laten vallen. Dan verliest Berlusconi zijn parlementaire onschendbaarheid. En dan kunnen strafzaken wegens fraude, belastingontduiking en corruptie tegen Berlusconi worden heropend.

De Italiaanse premier reageerde nog niet op de nieuwste ontwikkelingen. Hij is aanwezig op de top van de G20 in Seoul. Ingnazio La Russa, partijcoördinator, zinspeelde wel op een mogelijke herschikking van de regering en een uitbreiding met de kleine christen-democratische partij, een wens van Fini. (AP, AFP)