'Geef paardeneigenaren een stem'

Hoe voorkom je het vertrek van topsportpaarden naar het buitenland? Door eigenaren meer bij de sport te betrekken, denkt Maurits Hendriks van NOC*NSF.

Met Okidoki, Totilas en Tomboy verdwenen dit jaar drie Nederlandse topsportpaarden naar het buitenland. Maurits Hendriks, technisch directeur van NOC*NSF, probeert die trend te keren.

U zit momenteel met een aantal Nederlandse paardeneigenaren in Londen. Wat doet u daar?

„Na mijn benoeming [in december 2008] hebben we bij NOC*NSF een actieplan opgesteld om de hippische toekomst veilig te stellen. Ik heb zo’n vijftien paardeneigenaren thuis opgezocht. Meerdere malen. Vervolgens hebben wij hen uitgenodigd voor een bezoek aan Greenwich Park in Londen, waar in 2012 het hippische onderdeel van de Olympische Spelen wordt gehouden. Zo kunnen ze de sfeer vast opsnuiven.”

Met als achterliggende boodschap: verkoop uw paarden vóór ‘Londen’ alstublieft niet.

„Ik denk dat die boodschap wel is overgekomen.”

Hoe groot de verleiding is bleek vorige maand, toen dressuurpaard Totilas voor miljoenen naar Duitsland vertrok. Heeft uw actieplan sindsdien aan urgentie gewonnen?

„De verkoop van Totilas heeft de aandacht voor deze discussie vergroot. Dat neemt niet weg dat dit project al een jaar loopt en dat de verkoop van topsportpaarden van alle tijden is. Het is een illusie te denken dat we de handel een halt kunnen toeroepen; zonder handel zou de sport economisch niet levensvatbaar zijn. Maar je kunt wél proberen verkoop zo lang mogelijk uit te stellen – zeker met het oog op de Spelen.”

Hoe?

„Door het contact met paardeneigenaren te verbeteren – en daarmee een bron van ervaring aan te boren. Net als de ruiters en paardenbond KNHS zijn paardeneigenaren een belangrijke partij. Zij hebben evengoed recht van spreken, maar van een driehoek is nooit sprake geweest. Dat moet veranderen.”

Zitten paardeneigenaren te wachten op die samenwerking?

„Zeker. De reacties zijn tot nu toe erg positief. Veel eigenaren hebben mij laten weten dat zij zorgvuldiger over de verkoop van hun paard zullen nadenken als zij meer bij de sport betrokken worden. Dat vind ik hoopgevend.”

Paul Schockemöhle, de nieuwe eigenaar van Totilas, stelt dat de KNHS te weinig heeft gedaan om diens vertrek tegen te houden.

„Ik feliciteer Schockemöhle met zijn aankoop. Mooi dat hij zo’n bedrag [10 tot 15 miljoen] voor het paard wilde neertellen. Maar de KNHS had dat nooit kunnen betalen. Noch NOC*NSF. Met dat soort budgetten bekostigen wij in Nederland twintig sporten per jaar. Dus de verkoop van Totilas had niet voorkomen kunnen worden. Rijke buitenlandse handelaren zullen ons ook in de toekomst de loef afsteken.”

    • Danielle Pinedo