FC Barcelona begint onderhandelingen met Afellay

FC Barcelona heeft zich officieel gemeld bij PSV voor overname van middenvelder Ibrahim Afellay. Dat bevestigde gisteren Rob Jansen, de zaakwaarnemer van de international en aanvoerder van PSV.

Afellay is bezig aan zijn laatste seizoen in Eindhoven. Eerder meldde de middenvelder dat hij zijn aflopende contract niet zal verlengen. Wil PSV voorkomen dat Afellay volgend jaar zomer gratis de deur uit wandelt omdat de speler dan transfervrij is, dan moet de club hem komende winterstop verkopen.

„De zaak is in beweging gebracht en achter de schermen zijn we aan het werk”, zei Jansen. „Het contact tussen de clubs is inderdaad gelegd. Meer kan ik er nu niet over zeggen.”

Afellay komt voort uit de jeugdopleiding van PSV. Hij debuteerde in het seizoen 2003-2004 en sinds het seizoen 2005-2006 is hij basisspeler. In maart 2007 debuteerde de middenvelder onder de toenmalige bondscoach Marco van Basten in het Nederlands elftal. Hij heeft intussen dertig interlands gespeeld.

Met het mogelijke vertrek van Afellay naar Barcelona komt een einde aan een periode zonder Nederlandse contractspelers bij de Catalaanse club. De laatste speler die er op de loonlijst stond, was Giovanni van Bronckhorst. Hij vertrok in de zomer van 2007.

Afellay kan de achttiende Nederlander worden die tekent bij Barcelona. Hij treedt daarmee in de voetsporen van onder anderen Johan Cruijff, Johan Neeskens, Ronald Koeman, Patrick Kluivert, Mark van Bommel, Phillip Cocu en Marc Overmars.

Barcelona staat in de Primera Division tweede met een achterstand van één punt op Real Madrid. De club speelt vanavond de competitiewedstrijd tegen de nummer drie Villarreal. (ANP)