Extra geld voor Google-personeel dat niet overstapt naar de concurrent

Zes weken geleden kwamen grote technologiebedrijven als Apple, Google, Intel en Adobe nog overeen dat ze niet langer zouden proberen elkaars personeel af te nemen. Maar die afspraak lijkt niet succesvol. Internetbedrijven Google en Facebook zijn in een verbeten strijd verwikkeld om de meest talentvolle webspecialisten.

Gisteren meldde website Techcrunch dat Google een gewilde medewerker 3,5 miljoen dollar (2,5 miljoen euro) extra betaalt als hij niet overstapt naar Facebook. Het is een van de vele voorbeelden van de „oorlog om talent” – woorden van Googles financiële man Patrick Pichett – die nu in Silicon Valley woedt.

Google nam in het afgelopen kwartaal 7 procent meer personeel aan en besloot deze week alle 23.300 medewerkers 10 procent loonsverhoging te geven. Dat moet voorkomen dat talent vertrekt naar concurrenten, met name Facebook. Het grootste sociale netwerk ter wereld telt 500 miljoen gebruikers. Volgens The Wall Street Journal is van de 1.700 mensen die bij Facebook werken 10 procent afkomstig van de zoekmachine . De Google-medewerker die de salarisverhoging liet uitlekken, zou daarvoor al ontslagen zijn. De nervositeit groeit: Google sleutelt aan een antwoord op het succes van Facebook en volgende week krijgt de strijd tussen de internetgiganten een nieuwe dimensie. Facebook kondigt naar verwachting een e-maildienst aan die moet concurreren met onder meer Gmail. Ook breidt Facebook zijn samenwerking met Microsoft uit (een andere Google-concurrent) en kunnen Facebook-gebruikers gebruik maken van de online versie van Microsoft Office.

Overigens gaat het niet alle internetbedrijven voor de wind. Zoekmachine Yahoo ontslaat 650 mensen, werd gisteren bekend.

    • Marc Hijink