Dr. Zeepaard krult water

de proefjesfabriek

Vandaag knoeit Dr. Zeepaard met water. Het is heel makkelijk.

Wat heb je nodig? Twee kopjes, een pen en een gootsteen.

Wat moet je doen? - Zet het kopje in de gootsteen, niet recht onder de kraan, maar een centimeter of vijf ernaast.

- Draai de kraan zo ver open dat er een klein straaltje loopt.

- Houd de pen onder de straal (je prikt dwars door de straal heen). Kijk of je het kopje vol kunt krijgen. Lukt dat ook als je een tweede kopje op zijn kant onder de straal houdt?

Hoe kan dat? Het water krult om de pen heen doordat het een beetje aan de buitenkant blijft plakken. Zoiets gebeurt ook als je melk of limonade heel langzaam probeert in te schenken. De vloeistof lekt langs de zijkant van de fles of het pak doordat hij blijft plakken aan de buitenkant.

Als je het pak schever houdt, dan komt de stroom zo snel uit de tuit dat wél alles in de beker terechtkomt. Je kunt ook boter rond de buitenkant van een fles of melkpak smeren. Daaraan blijft dat water niet plakken en zo kun je langzamer gieten. Maar een kliederboel blijft het met die boter.

Michiel van Nieuwstadt