Diepte in de thuisbioscoop

Er komt een 3D-televisie logeren. Maar films met een brilletje zijn met een lampje te zoeken.

Ze stonden erop, bij Samsung. Probeer nou eens een tijdje een 3D-televisie uit. Om het te ervaren in je eigen huiskamer. En zo parkeerde de koerier een 46 inch 3D-scherm pontificaal voor de normale televisie – een 42 inch plasmascherm dat het nu bijna zeven jaar volhoudt.

Maar zo lang met een tv doen, dat is niet meer van deze tijd, vinden de tv-fabrikanten. De techniek ontwikkelt zich zo snel dat je om de drie tot vijf jaar een nieuwe zou moeten kopen om bij te blijven.

Het is een prijzige gimmick: een 3D-scherm is al snel twee tot drie keer duurder dan een vergelijkbare tv van dezelfde maat. Vaak moet je er nog de brillen (80 tot 120 euro per stuk) bijkopen.

In de bioscoop zijn 3D-films een grote hit, als het gaat om bezoekcijfers. Maar om die ervaring ook in de huiskamer te beleven moet wel een aantal hordes genomen worden. Terwijl je in een bioscoop in het donker naar een enorm scherm kijkt, zijn de meeste huiskamers niet zo mooi verduisterd. Overdag is het niet prettig om naar 3D-tv te kijken.

De active shutter technologie zorgt voor flikkeringen in de ooghoeken. Het brilletje sluit afwisselend het rechter en linkeroog af om diepte te creëren. Dat merk je goed, zeggen bezoekers die nieuwsgierig aanschuiven in de tijdelijke 3D-thuisbioscoop. De 3D-bril gaat ten koste van de helderheid; alsof je door een zonnebril zit te kijken.

De brillen werken op batterijen maar hoefden tijdens de testperiode niet één keer opgeladen te worden. En zolang iedereen maar naar het scherm blijft kijken, valt het niet op dat je een montuur draagt waar de Duitse volkszanger Heino zich nog voor zou schamen.

De Samsung tv levert een prachtplaatje in twee dimensies en is met 46 inch (117 cm) groot genoeg om ook het 3D-effect te beleven. Dat is ook de reden waarom bijna alle tv-fabrikanten graag 3D verkopen: er hoort een forse schermmaat bij.

Maar zo eenvoudig als het is om een 3D-tv kopen, zo moeilijk is het om goede films te vinden. Content is king, luidt de wet in de consumentenelektronica. En in dit geval is de content ver te zoeken. Er is maar een handjevol 3D-films op blu-ray schijf (opvolger van de dvd) verkrijgbaar. Hollywood probeert meer geld te halen uit bioscoopbezoek en de 2D-versies. Zo komt de 3D-blockbuster uit 2009, Avatar, pas in 2011 in 3D naar de huiskamer.

Ook tv-fabrikanten zitten elkaar in de weg. Ze geven exclusieve 3D films cadeau als je een 3D-set met blu-ray speler koopt. Daarom krijg je Monsters vs Aliens 3D wel bij een Samsung tv, maar wie een tv van Sony, Panasonic of Philips heeft kan er naar fluiten. Of ’m even lenen.

Met veel moeite zijn er vier (!) 3D-schijven te vinden. In december zijn er 11 titels op schijf te koop, belooft de Blu-ray groep. Vooral animatiefilms, want die zijn volledig gemaakt in de computer en daarom veel beter te pruimen dan 3D-producties die met een camera geschoten zijn of ‘opgewaardeerd’ van een 2D-film. Dat ziet er niet zo goed uit. Wat reacties: „Alsof de voorwerpen uit karton zijn uitgesneden.” „ Met ondertitels lijkt het of er nog een glasplaat bovenop komt te liggen.” „Het is een spiegel. Een kijkdoos.”

Sommige vakbladen waren enthousiast over een National Geographic documentaire over de Grand Canyon in 3D, maar die ziet er in de huiskamer toch gekunsteld uit. De beste 3D-film is Cloudy with a chance of meatballs, die zo leuk is dat je ’m de volgende dag weer wilt kijken – met of zonder brilletje. Sinds vorige week kun je bij kabelaar Ziggo ook 3D-films huren via de settopbox. Het aanbod: welgeteld 3 films à 5,95 euro per stuk. De tv herkent niet automatisch het 3D-signaal van de settopbox, zodat je twee keer hetzelfde plaatje naast elkaar ziet. Dat blijkt te verhelpen met de afstandsbediening van de Samsung tv. Maar ook hier geldt: wie veel waarde hecht aan het 3D-effect in speelfilms is voorlopig beter af in de bioscoop.

Voor één toepassing biedt een 3D-tv in de huiskamer echt iets extra’s. Sony PlayStation 3 lust nu ook 3D en speelt dus games met dieptewerking. Motorstorm Pacific Rift is bijvoorbeeld een simpele racegame die echt een nieuwe dimensie krijgt. De PS3 kan ook films in 3D afspelen. Handig, als Avatar ooit in de winkels komt te liggen.

    • Marc Hijink