Britse en Nederlandse marine stomen al samen op

Op het artikel ‘Europeanen willen samen slimmer vechten’ (NRC Handelsblad, 1 november) is de aanvulling interessant dat in de decennia vóór de ‘reorganisatie zonder weerga’ bij de Nederlandse defensie samenwerkingsvormen als nu in het vooruitzicht worden gesteld tussen de Britse en de Franse krijgsmachten, bij de Koninklijke Marine al ruimschoots werden toegepast. Met de Britse marine was inzet van dieselelektrische onderzeeboten voor oefeningen en operaties in één ‘pool’ gecoördineerd.

De zeer zware training voor onderzeebootcommandanten was gezamenlijk. Operationele training van jagers en fregatten na onderhoud of bemanningswisseling gebeurde door één staf in Engeland, waarin ook Nederlanders vertegenwoordigd waren. Bevoorradingsschepen werden over en weer gebruikt. Maritieme patrouillevliegtuigen opereerden samen met de RAF en de Amerikaanse marinevliegdienst. Een expertisecentrum voor mijnenbestrijding is nog steeds de Belgisch-Nederlandse instelling in Oostende.

Het Nederlandse Korps Mariniers is in die periode verregaand verweven met de Britse collega’s, inclusief trainingen in Engeland, Schotland en Noorwegen, personele uitwisselingen, het gebruik van Britse helikopters en een voorzien gezamenlijk optreden in NAVO-verband. Toen de Nederlandse marine nog over een vliegkampschip beschikte konden, wanneer dat schip in onderhoud was, de Britse types boordvliegtuigen aan boord van Britse vliegkampschepen terecht.

Omgekeerd hebben Nederlandse jagers en fregatten Britse vliegkampschepen geëscorteerd wanneer de Royal Navy krap zat.

P. R. Wouters

Kapitein ter zee b.d., Den Helder

    • P. R. Wouters
    • Kapitein ter Zee B.D