Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Aung San Suu Kyi is nu echt vrij

(Update 13 november 12.25u): Het huisarrest van de Birmese oppositieleider Aung San Suu Kyi is opgeheven. De massa mensen die zich al sinds gisterochtend bij haar woning hadden verzameld, reageerde opgetogen toen Suu Kyi rond 12.00 uur Nederlandse tijd in de deuropening van haar huis verscheen. Volg het laatste nieuws op Twitter.

Foto Stephen Shaver / EPA

De stupa van Yangon. Foto Stephen Shaver / EPA

Dit schreef nrc.nl gisteren al:
Birmese oppositieleider Aung San Suu Kyi komt waarschijnlijk morgen pas vrij, meldt The Guardian.

Woordvoerder van Suu Kyi’s partij, Nyan Win bevestigt dit in een video.

Suu Kyi onderhandelt nu met de Birmese junta over de voorwaarden van haar vrijlating. Het regime tekende vanochtend papieren voor haar vrijlating.

Suu Kyi eist een onvoorwaardelijke vrijlating. Het regime wil haar bewegingsvrijheid te beperken met een reisverbod.

Aung San Suu Kyi bracht vijftien van de afgelopen 21 jaar in huisarrest door. Morgen loopt deze weer na zeven jaar en zes maanden af. Haar mogelijke vrijlating komt 6 dagen na de eerste verkiezingen in Birma sinds 1990. Suu Kyi’s partij NLD boycotte deze, omdat Suu Kyi niet mee mocht doen. Haar vrijlating zou voor de Birmese junta een extra manier zijn om geloofwaardigheid te verwerven in het buitenland.

Op dit moment zijn er nog geen nieuwe ontwikkelingen. Zodra die er zijn, leest u meer.

Dit meldden wij eerder vanochtend:

Update 11:29. Er is nog geen concrete informatie wanneer de Birmese oppositieleider Aung San Suu Kyi vrijkomt, meldt Azië-correspondent Elske Schouten. Zij sprak met U Nyan Win, de advocaat van Suu Kyi, die zich op dit moment in het  hoofdkantoor van haar partij Nationale Liga voor Democratie (NLD) bevindt.

“Volgens hem is het slechts een gerucht dat de papieren voor haar vrijlating zijn getekend”, zegt Schouten.

Wel zijn er honderden NLD-leden naar het partijkantoor gekomen om haar
te verwelkomen. Leden van de jongerenbeweging van de NLD hebben bloed
gegeven aan een ziekenhuis, als een soort symbolisch offer.

Update: 11:12. Tot op heden is er niks bekend over de eerder aangekondigde persconferentie van Suu Kyi. Die zou om half 11 beginnen.

Update: 11:00. Toch meldt CNN dat de Birmese junta van plan zijn Suu Kyi vrij te laten. Haar huisarrest vervalt morgen, maar is eerder verlengd. Zij citeren een ambtenaar die zegt “niet te weten wat het plan is, maar de vrijlating is in gang gezet.” Inmiddels staan Westerse en lokale media voor het huis van de oppositieleider in afwachting van haar vrijlating. Ooggetuigen melden dat er een politiebus het terrein van de woning is opgereden.

Update: 10:25. Volgens Zoe Daniel, correspondent van ABC Australia, melden bronnen bij de politie dat Suu Kyi pas  morgen vrijgelaten wordt.

Update: 10:15. Larry Jagan verwacht niet Suu Kyi vanavond te zien. Ook Virginia Moncrief bevestigt dit vermoeden: ”officials just told foreign friend it will be tomorrow. NLD still saying today. CONFUSION.”

Update: 10:o2. Virginia M. Moncrief van The Huffington post meldt dat er nu buitenlandse diplomaten in de woning van Suu Kyi zijn.

Update: 9:45. Volgens CNN verzamelen nu ook journalisten zich voor het huis van Suu Kyi in afwachting van haar persconferentie.

Update: 9:20. De BBC meldt dat Birmese generalen inderdaad de ontslagpapieren van Aung San Suu Kyi ondertekend hebben. Aanhangers van haar politieke partij, National League for Democracy (NLD), verzamelen zich bij het partijkantoor in afwachting van haar vrijlating. Hoewel zij om 10.30 een persconferentie geeft, is het nog onduidelijk of zij akkoord gaat met haar vrijlating, als de voorwaarden haar verbieden weer politiek actief te worden.

Update: 09:08 uur. Om 10:30 uur Nederlandse tijd geeft Aung San Suu Kyi een persconferentie, melden diverse bronnen.

8:41. Morgen zou haar huisarrest pas aflopen, maar het gerucht wordt steeds sterker dat nobelprijswinnares Aung San Suu Kyi zojuist te horen heeft gekregen dat haar huisarrest om 4 uur lokale tijd (half 11 Nederlandse tijd) wordt opgeheven. Ze zou dan voor het eerst in 15 jaar vrij zijn om te gaan en staan waar ze wil. Dit zeggen bronnen binnen de Liga voor de Democratie (NLD), de oppositiepartij van Aung San Suu Kyi. Verspreider van dit nieuws is Larry Jagan, Birma-kenner en journalist. We zoeken uit of de berichtgeving klopt.