Amerigo is verliefd

Thijs Wolzak kijkt wekelijks binnen op een bijzondere plek.

Wie Amerigo (29), het paard van Sinterklaas. De gecastreerde hengst is het voormalige dienstpaard van Pieter Wiersinga (links). Wiersinga was hoofd van de dienst Levende Have bij de politie, waar alle speurhonden en paarden zijn ondergebracht. Amerigo is inmiddels met pensioen, Wiersinga is nu hoofd van het Koninklijke Stal departement.

Waar Amerigo staat op stal bij Herm Hullegie in Vaassen (rechts op de foto). Wiersinga: „Amerigo logeerde bij Herm en werd verliefd op een pony daar. Hij is nogal een kuddedier. We vonden het sneu om met hem te gaan sleuren, daarom blijft hij bij Herm. Hij is nu gek op de bruine merrie in de stal naast hem. Tekeningen die Amerigo krijgt van kinderen tijdens de intocht komen boven de stal te hangen.

Waarom Vandaag zal Amerigo voor de eenentwintigste keer samen met Bram van der Vlugt aankomen in Nederland, dit keer in Harderwijk. Pieter Wiersinga en Herm Hullegie begeleiden hem als Paardenpieten. Wiersinga kwam 21 jaar zelf op dat idee. „Mijn kinderen waren in de Sinterklaasleeftijd, ik zag de intocht op televisie. Ik dacht: hoe komen ze toch elke keer aan een goede schimmel. Zelf had ik er jaren over gedaan een brave te vinden. Het bleek dat elke gemeente met een eigen schimmel aan kwam. Dat is niet niks, met een vreemd paard door zo’n mensenmassa. Ik heb toen voorgesteld Amerigo in te zetten. Het klikte meteen tussen hem en Bram van der Vlugt. En eerlijk gezegd, ik vind het ook wel leuk, een paar weken per jaar meedoen in televisieland.” Amerigo en Wiersinga zijn ook te zien in het Sinterklaasjournaal. „Ik kom er steeds meer achter dat het Sinterklaasfeest een grote-mensenfeest is waar we kinderen bij nodig hebben.”

    • Thijs Wolzak