WK hockey in 2014 in stadion ADO Den Haag

De wereldkampioenschappen hockey voor mannen en vrouwen worden in 2014 in Den Haag gehouden. De wereldtoernooien worden in juni van dat jaar gelijktijdig gespeeld in het voetbalstadion van ADO Den Haag, waar tijdelijk kunstgras wordt neergelegd.

Dat heeft de internationale hockeyfederatie FIH gisteren bekendgemaakt in het Zwitserse Montreux. Ook Engeland was kandidaat voor de vierjaarlijkse evenementen.

In 1998 organiseerde Nederland de WK’s voor mannen en vrouwen ook al eens, toen in het voetbalstadion Galgenwaard van FC Utrecht.

Met de keuze van Den Haag borduurt hockeybond KNHB voort op „deze succesformule”, stelt bondsdirecteur Johan Wakkie: „Een modern stadion, goed gelegen voor alle activiteiten en festiviteiten voor 15.000 mensen per dag.”

Dit jaar werden de WK’s voor mannen en vrouwen gescheiden gehouden. In het voorjaar speelden de mannen hun wereldkampioenschap in de Indiase hoofdstad New Delhi. Australië werd wereldkampioen, Nederland eindigde als derde. De vrouwen werkten hun wereldkampioenschap twee maanden geleden af in de Argentijnse stad Rosario. Nederland verloor daar de finale van gastland Argentinië.

Het stadion van ADO Den Haag biedt plaats aan 15.000 toeschouwers. Een tweede, tijdelijke arena krijgt een capaciteit van maximaal 5.000 bezoekers. Omdat de wedstrijden dagelijks over twee sessies worden verdeeld rekent de organisatie op dagelijks zo’n 35.000 toeschouwers, zo staat in het Nederlandse bidbook. Met dertien wedstrijddagen hoopt de organisatie in totaal ongeveer 455.000 tickets aan de man te brengen.

Zowel bij de mannen als bij de vrouwen doen van 2 tot 15 juni 2014 twaalf landen mee. Het toernooi omvat 76 wedstrijden. De organisatie van de wereldkampioenschappen hockey passen binnen de Nederlandse ambities om de Olympische Spelen van 2028 binnen te halen.