Voorkeur Radio, televisie en internet

actualiteiten

Jeugdjournaal zaterdag. Werd premier Mark Rutte op school wel eens gepest? Wat is zijn lievelingskleur, en zijn favoriete tv-programma? Kennismakingsinterview met de minister-president en uitslag van een enquête: 39 procent van de ondervraagde kinderen vindt het goed dat Rutte premier is geworden en hetzelfde percentage vindt hem aardig. Morgen, Ned.3, 18.40-19.00u.

EénVandaag. Aandacht voor Het kookboek van Wannee, dat honderd jaar geleden werd geschreven door mejuffrouw Wannee voor de Amsterdamse Huishoudschool. Vandaag verschijnt de 29ste druk. Inmiddels zijn er 750.000 exemplaren verkocht van dit oer-Hollandse kookboek. Ook een verslag over de 232 DNA-profielen van lichamen en lichaamsdelen bij het Nederlands Forensisch Instituut waarvan de identiteit nog onbekend is. Ned.1, 19.30-20.00u.

Uitgesproken. Politici spreken schande van de bonussen in het bedrijfsleven en de bankwereld, maar de bedragen blijven stijgen. Kilian Wawoe, die zelf in de banksector werkzaam was, praat over het beloningssysteem naar aanleiding van zijn boek Bonus. Donderdag – de Dag van de Duurzaamheid – toerden honderden elektrische auto’s door Nederland. Een reportage met de voor- en nadelen van elektrisch vervoer. Presentatie Jan Tromp. Ned.2, 20.25-20.55u.

Nieuwsuur. Naar aanleiding van het in opspraak geraakte PVV-Kamerlid Eric Lucassen een reportage over de problemen bij het selecteren van potentiële Tweede Kamerleden. Ned.2, 22.00-22.40u.

NOS Gesprek minister-president. Premier Mark Rutte licht het kabinetsbeleid toe. Ned.2, 22.40-22.50u.

Pauw & Witteman. Televisiepresentatrice Lucille Werner, die moeilijk loopt door een hersenbeschadiging wegens zuurstofgebrek bij haar geboorte, vertelt over een nieuwe initiatief: CAP100, dat als doel heeft de afstand tussen de mensen met een lichamelijke handicap en het bedrijfsleven te verkleinen. Ned.1, 23.00-23.55u.

informatief

David Attenborough’s First Life. Laatste deel van tweeluik waarin Attenborough op zoek gaat naar het begin van het leven op aarde. Vanavond voert zijn reis van de Canadese Rocky Mountains, waar fossielen getuigen van een ongeëvenaarde explosie van diversiteit in de dierenwereld, via Noord-Afrika en Australië naar Schotland. Gaandeweg wordt uitgelegd hoe dieren eerst de zee en vervolgens het land en de lucht veroverden. BBC 2, 22.00-23.00u.

De wandeling. Hella van der Wijst wandelt met een BN’er een deel van de pelgrimstocht naar Santiago de Compostela. Vandaag met bioloog en schrijver Midas Dekkers, die vertelt over zijn verstandhouding met het katholieke geloof, zijn angst voor de dood en zijn kijk op het pelgrimeren.Ned.2, 18.25-18.55u.

Operation Repo: Payback Time! Realityserie over een bedrijf in het Californische San Fernando Valley dat spullen terughaalt die op afbetaling zijn gekocht maar waarvan de kopers een betalingsachterstand hebben.RTL 7, 20.00-20.30u.

Politie Paramaribo. Realityserie over het werk van de politie in de hoofdstad van Suriname. In deze eerste aflevering is onder meer te zien hoe de Motor Surveillance Dienst erop uit trekt om verkeersovertreders aan te pakken. Ook wordt een inwoner gevolgd die op zoek is naar zijn zeer waardevolle zangvogel. Verder wordt een straat afgezet en het verkeer gecontroleerd op overtredingen. Vooral te donker getinte ramen van auto’s zorgen voor overtredingen. Ned.1, 22.25-23.00u.

amusement

Neonletters. Jeroen van Koningsbrugge en Dennis van de Ven zijn vanavond uw gastheren in Dancing Mocba Theatre, waar de voetjes van de vloer gaan bij een optreden van Nikker Simon met DJ Turner. Verder natuurlijk bekende gezichten als de bloemennichten Nico en Henk, de Rotterdamse meiden Mandy en Lisa en toptennisser Bjorn.Ned.3, 21.20-21.50u.

One night Stand: Biz (wij). TV-film van Janice Pierre. De Turkse Esin en Serkan zijn verliefd, getrouwd en genieten van het nieuwe leven met elkaar. Als Serkan en zijn vader weg moeten voor zaken, verandert hun fijne leventje. Door de verregaande inmenging in Esins leven door haar schoonmoeder, met al haar normen en waarden, ontstaat er zoveel verwijdering en onbegrip tussen de twee geliefden dat dit hun liefde bijna fataal wordt. Op het punt dat Esin letterlijk opgesloten zit en Serkan zich van haar heeft afgesloten, komt Esin in opstand en eist ze haar geluk weer op.Ned.2, 23.20-0.15u.

popmuziek

Later... with Jools Holland. Live in de studio: Bryan Ferry met nummers van zijn nieuwe soloplaat Olympia, de groep Midlake en het televisiedebuut van nieuwkomer Jesse J. BBC 2, 0.50-1.50u.

radio

Brands met boeken. Filosoof en rechtsgeleerde Paul Cliteur over zijn nieuwe boek Het monotheïstisch dilemma. Daarin stelt Cliteur dat de heilige teksten van monotheïstische religies (jodendom, christendom, islam) handvatten bieden voor terroristische ideologieën. Radio 1, 19.02-20.00u.