Symbool voor vergane glorie en eeuwige slaap

TOPSHOTS Crosses of Remembrance, bearing the names and pictures of soldiers who have died, are pictured in the Field of Remembrance, at Westminster Abbey in central London, on November 11, 2010. Britain's Prince Philip opened the Field of Remembrance Thursday, and went on to lay a wreath at the grave of the Unknown Warrior inside the Abbey. AFP PHOTO / CARL COURT AFP

Meer dan 29.000 houten kruisjes zijn gisteren bij Westminster Abbey in Londen geplaatst. De Britse prins Philip, de echtgenoot van Queen Elizabeth, opende daar gisteren het Field of Remembrance (veld ter herinnering) voor alle Britse oorlogsslachtoffers.

Elk jaar worden daar duizenden kruisjes geplaatst, die symbool staan voor Britse gesneuvelden vanaf de Eerste Wereldoorlog tot aan de oorlogen in Irak of Afghanistan. En elk houten kruis draagt de naam van de overleden militair, een nummer, de woorden ‘In Remembrance’ en een klaproos.

Waarom een klaproos? De bloem staat symbool voor gesneuvelde militairen sinds een veldslag in Vlaanderen in de Eerste Wereldoorlog. Klaprozen groeiden destijds volop op de slagvelden. Ze staan symbool voor eeuwige slaap, dromen en ook voor hoogmoed en vergankelijkheid van aardse glorie.

Patricia Dennington zegt namens The Royal British Legion tegen de BBC dat het aantal jaarlijks te plaatsen kruisjes toeneemt. Dit jaar waren het er 3.000 meer dan vorig jaar.