Super Onze

Idem

cd wereldmuziek ****

Super Onze, een zevenkoppige band uit Mali, laat zich uitstekend genieten met gesloten ogen, wiegend op de stromen en kolkingen in de muziek. De bezetting is elementair. Puntig getokkelde ngoni’s, halfronde uitgeholde kalebassen als slagwerk, en een zanger. Bij optredens maken twee dansers de voortgang in de muziek zichtbaar in hun bewegingen. Ze vloeien met de zang, vertragen en bevriezen als het ritme kortstondig stokt. Je voelt je meegevoerd op water dat zich een weg zoekt door ondiepten, langs rotsblokken. Het is zanger Issa Touré die je telkens wakker schudt. Zijn opruiende stem priemt dwars door plezierig dobberende zinsbegoochelingen uit eigen hersenpan. Zo houdt Super Onze je in een geestestoestand tussen waken en dromen. De opnamen, deze zomer in Mali gemaakt door dj mps Pilot die de afgelopen weken met hen toerde, doen reikhalzend uitzien naar de cd/dvd waarop ze als Future Takamba samen te horen zijn.

René van Peer

    • René van Peer