Sinterklaasboeken

SINTERKLAAS (Bram van der VLUGT) is weer in het land. foto VINCENT MENTZEL/NRCH ===F/C-- voor Z .1 dec. 2001

Sinterklaas is geboren in 270. En komt al sinds 1360 in Nederland zijn verjaardag vieren, staat te lezen op Wikipedia. Dat kan ook, want als je maar 30 dagen per jaar bestaat, ben je pas na 12 jaar één. Dus dat gaat best langzaam.

Tegenwoordig is er gelukkig steeds meer belangstelling voor de bezigheden van de Sint op de andere dagen van het jaar. Zijn activiteiten naast die van Kindervriend, wat tenslotte niet echt een fulltime baan is.

Je zou ook kunnen zeggen: wat de Sint tussen pakweg een week voor zijn aankomst – morgen – en zijn vertrek op 6 december uitvoert, is ieder jaar al grondig gecoverd door Dieuwertje Blok, hoog tijd voor nieuwe invalshoeken.

Dus dan krijg je fantasieën als de horrorsint, maar ook onschuldigere varianten in de vorm van drie prentenboeken, uitgaven van koffiegigant Douwe Egberts.

De boeken Sinterklaas en het Kleine Hoogtevreespietje, Amerigo Amerigo en Sint en de cadeautjesdief zijn vanaf 15 november gratis in combinatie met DE-producten bij C1000 verkrijgbaar. De verhalen zijn geschreven door respectievelijk Youp van ’t Hek, Bibi Dumon Tak en Martine Bijl.

Het is het zevende jaar dat DE en C1000 samen sinterklaasboeken uitbrengen, eerdere delen werden onder anderen geschreven door Imme Dros, Paul van Loon, Kim van Kooten, Herman van Veen en Mies Bouwman.

Eens kijken welke nieuwe sint-invalshoeken er nog te bedenken zijn. In het boek geschreven door Martine Bijl, met leuke tekeningen van Loes Riphagen, zien we de Sint in zijn kadootjespakhuis. Tafelvoetballend (met een sintentafelvoetbalelftal), dartend, schommelend of bezig met een elektrisch treintje. Al spelend draagt de Sint onder zijn tabberd groene Mickey Mouse-sokken en geruite pantoffels. Of gympjes. Het is een fijn geruststellend idee dat de Sint het hele jaar bezig is met kadocontrole in zijn pakhuis en gewoon vrijetijdsschoenen draagt.

Bij Van ’t Hek, met tekeningen van Marije Tolman speelt Sint geen hoofdrol, maar figureert hij slechts in het leven van de pieten die vakantie vieren en hun kunsten bijleren. Sint dus met ontbloot bovenlijf en rode joggingbroek in een tamelijk flauw boek met brave tekeningen over Pietje Puk die eerst hoogtevrees heeft, oefent en vervolgens geen hoogtevrees meer heeft.

Amerigo Amerigo is een wat ingewikkeld verhaal over het rijke (fantasie)leven van het paard van Sinterklaas met geweldige tekeningen van Typex. Hierin een ultratraditionele Sint met gezag en een vreeswekkende uitstraling – ondanks zijn rode pantoffels. Deze laatste vertelling past het meest bij de wonderlijke en geheimzinnige sfeer die hangt rond het Sinterklaasmysterie zoals iedereen dat heeft beleefd als kind.

Sint is ook in z’n vrije tijd een Beste Sint dus. Een prettige boodschap voor al die verontruste ouders die de horrosintposter niet van hun netvlies krijgen.

Viola Lindner

    • Viola Lindner