SELECTIE Theater

Phaedra

Tournee Slechts zelden zijn in het theater nog de grote stukken uit het toneelrepertoire te zien, geënsceneerd met respect voor de tekst en de historische receptie van het stuk. Toneelgroep Amsterdam zorgt voor een zeer gunstige uitzondering: Phaedra in een regie van de Pool Grzegorz Jazyna. Hoofdrolspeelster Chris Nietvelt als oudere vrouw razend verliefd op een jonge jongen, is groots in een aantal sleutelscènes, zoals de verleiding van Hippolytos en de waanzinscène. Ook de anderen bevinden zich op hoog niveau: de meervoudig bedrogen Theseus van Hans Kesting, de gekraakte eerlijkheid van Eelco Smits als Hippolytos, en Phaedra's vertrouwelinge en zondebok Oenone in de vertolking van Kitty Courbois. De scenografie van Magdalena Maciejewska geeft de voorstelling een sfeer van benauwende onontkoombaarheid.

Inl www.toneelgroepamsterdam.nl

Emilia Galotti

Den Haag Voor toeschouwers die benieuwd zijn naar de nieuwe, door het Duitse theater geïnspireerde vormentaal van klassieke drama's is Emilia Galotti door het Nationale Toneel een bescheiden aanrader. In de regie van Susanne Kennedy krijgt dit toneelstuk uit 1772 van Gotthold Lessing een bizarre, vervreemdende vorm. Het burgermeisje Emilia (Çigdem Teke) wil koste wat kost haar maagdelijkheid behouden. De voze prins die haar verleidt, is haar een afschuw. Uiteindelijk kiest ze voor de dood. Kennedy maakt er een gruwelijk sprookje van, waarin de spelers eendimensionale karikaturen zijn.

Inl www.nationaletoneel.nl

Doek!

Tournee Loes Luca en Peter Blok brengen een wervelende, indringende voorstelling over echt en niet-echt, over toneelkunst en het werkelijke leven, gespeelde liefde en oprechte liefde in een spitsvondige tekst van Maria Goos. Ze vertolkten twee toneelspelers die door liefdesomstandigheden uit elkaar zijn gegroeid. Roerend en teder.

Inl www.kikproductions.nl

Wat groots verricht

Cabaretier Diederik van Vleuten maakt zijn solodebuut in de regie van Berend Boudewijn. Ragfijne liedteksten van Jan Boerstoel klinken naast een persoonlijk relaas over oom Jan. Van Vleuten put uit het Indische archief van zijn familie, gesymboliseerd door een hutkoffer die prominent op het toneel staat. Inl www.harrykies.nl