SELECTIE Muziek

Meesterpianisten

Rotterdam Alexander Gavrylyuk (1984) behoort tot de nieuwste generatie meesterpianisten. De Oekraïner speelde in 2008 voor het eerst bij het Rotterdams Philharmonisch Orkest en keert terug voor een uitvoering van Rachmaninovs relatief onbekende Eerste pianoconcert. De Japanse dirigent Kazushi Ono, chef van de Opéra National de Lyon, debuteert in met Sjostakovitsj’s Vijfde symfonie en werk van Takemitsu.

12, 13 nov., De Doelen. www.rpho.nl

November Music

’s HertogenboschVan 10 tot en met 14 november wordt November Music gehouden, het internationaal festival voor actuele muziek. Op het programma onder meer Anaïs Nin, muziektheater voor één stem, acht musici en filmbeelden, geschreven door Louis Andriessen. Verder Neue Vocalsolisten Stuttgart, John Cage’s Living Room Music en de Composers Club. Het programma speelt zich af in de Verkadefabriek, de Hervormde Kerk en MC De Toonzaal.

10 t/m 14 nov. Inl www.novembermusic.net

Joris Roelofs

RotterdamSaxofonist Joris Roelofs is een van die jonge talentvolle Nederlandse musici die vanuit New York met succes werken aan een internationale carrière. In 2008 debuteerde Roelofs met Introducing… Joris Roelofs, opgebouwd uit originele composities, eigenzinnige bewerkingen van jazzstandards en Braziliaanse traditionals. Onlangs nam hij samen met Jesse van Ruller en Clemens van der Feen de cd Chambertones op.

13 nov. 20u30 LantarenVenster, Rotterdam

The Gaslight Anthem

TilburgHet populaire The Gaslight Anthem uit New Jersey laat zich duidelijk inspireren door Bruce Springsteen. Maar ook The Clash is nooit ver weg. Het viertal nam de muziek van beide muzikale grootheden als uitgangspunt voor het derde album, American Slang.

12 nov. 013 Tilburg

Ruth Jacott

AmsterdamZangeres Ruth Jacott liet zich in de musical Billie Holiday van haar kwetsbaarste kant zien als verslagen vrouw die haar verdriet liggend bezong. De manier waarop Jacott de getourmenteerde zangeres Holiday met al haar verschillende gezichten neerzette, was boven alle verwachtingen. Ze won er een John Kraaijkamp Musical Award voor. Nu brengt Jacott met het Metropole Orkest A Tribute to Billie Holiday.

15 nov. 20u30, RAI Theater, Amsterdam. Inl www.ruthjacott.nl