Selectie Film IDFA

The Two Escobars.

In december 1993 stierf cocaïnekoning Pablo Escobar, een half jaar later werd voetballer Andrès Escobar in Medellìn doodgeschoten om een eigen doelpunt tijdens het wereldkampioenschap voetbal in de VS. Twee zaken die nauw samenhangen. The Two Escobars vertelt in traditionele stijl – interview en archiefbeelden – hoe cocaïnekartels het Colombiaanse voetbal tot grote hoogte brachten en verziekten. Een spectaculair verhaal.

Tabloid.

Errol Morris, bekend van Standard Operating Procedure, keert terug met een licht onderwerp. Het schandaal rond ex-model Joyce McKinney die in 1973 haar verloofde Kirk Anderson, een Mormoonse priester, ontvoerde en seksueel misbruikte. Of lag het anders? Een Rashomon-achtige slalom tussen subjectieve realiteiten: tabloidvoeder onder het vergrootglas.

Stand van de Sterren.

Opening van het IDFA en slot van een magnifiek drieluik over familie Sjamsuddin in de sloppen van Jakarta. Oma komt uit het dorp, zoon spendeert meer tijd aan vechtvissen dan hosselen, schoondochter zucht achter snackbalie, kleindochter blijkt verwend. Iets minder focus dan eerder delen, maar dat wordt meer dan goed gemaakt door cinematografische brille, grappige, soms licht geënsceneerde incidenten en vondsten: ooit ongediertebestrijding gezien door de ogen van een kakkerlak?

Little Voices.

Waltz with Bashir maakte duidelijk wat animatie kan toevoegen aan een documentaire, Little Voices doet zoiets voor de Colombiaanse burgeroorlog. Zie ook het korte, maar stilistisch briljante Tussilago van het Zweedse wonderkind Jonas Odell.

Budrus

Tears of Gaza is een daverende, hartverscheurende kroniek van de Gazastrook tijdens de Israëlische aanval van 2008. George Sluizer gaat Israël keihard te lijf in Homeland. Is er helemaal geen hoop? Budrus biedt een glimp: het dorpje dat zijn 3.000 olijfbomen dreigde te verliezen door de nieuwe veiligheidsmuur koos in 2004 succesvol voor geweldloos verzet.

Armoede

My Barefoot Friend biedt een ontroerend portret van een riksharenner die zo zijn best doen om hogerop te komen. Treurig, maar in Calcutta ben je nooit alleen. Andere aanrader: Marathon Boy, over een Indiaas looptalentje die volksheld wordt – maar de zaken nemen een vreselijke wending.

Rijkdom

Foxhounds is een heldenverhaal over een Gideonsbende van vier financieel specialisten die tien jaar lang tevergeefs het piramideschema van Bernie Madoff aan de kaak stelden. Inside Job biedt blikt panoramisch terug op de kredietcrisis en de cultuur van hebzucht.

Red State America

Amerikaanse documentairemakers gaan traditiegetrouw eensgezind ‘Red State America’ te lijf. In 12th &D elaware een blik op de fanatici die posten bij een abortuskliniek.

Freakonomics.

Amusante, episodische groepsfilm verfilmt tegendraadse economische bestseller uit 2005. Becijfering van fraude in het sumoworstelen, de economie van babynamen, het verband tussen misdaad en abortus.

Oorlog tegen terrorisme

In Holy Wars een dubbelportret van twee religieuze fanatici op vijandig terrein: moslimmissionaris in christenland en vice versa. The Oath is een geduldig portret van de ongrijpbare ex-chauffeur van Osama Bin Laden.

Muziek:

Hartverwarmende momenten levert Kinshasa Symphony, waar Congolezen met de vreemdste instrumenten de Carmina Burana opvoeren. Meer inspiratie in Thunder Soul, over ‘Prof’ Conrad Johnson die achterstandkinderen samenbracht in jazzfunkorkest Kashmere Stage Band.

Into Eternity.

Veel vreemde Scandinaviërs aan het woord, maar een unieke vraag en tijdshorizon. In Finland bouwen ze diep in het graniet een opslag voor radioactief afval, 100.000 jaar veilig. Maar hoe hou je de mensen die dan leven buiten de deur? Waarschuwen of niet? Gedacht wordt aan een gravure van De Schreeuw van Munch.

Green Screen.

Dit jaar is er een prijs voor de beste documentaire over milieukwesties. Het aanbod is divers: van eilandbewoners wiens eiland zinkt – of stijgt de zeespiegel? – in There Once Was An Island. De verguisde klimaatscepticus Björn Lomborg aan het woord in Cool It. En de windmolen moet het ontgelden in Windfall. Het is ook nooit goed.

IDFA 18 t/m 28 nov. Zie ook idfa,nl