Selectie Film

Another Year

In Another Year is regisseur Mike Leigh in vorm. Voortreffelijk observerend. Ouderdom staat beslist niet gelijk aan misère, dat bewijst het echtpaar Tom en Gerri. Hij is geologisch ingenieur, zij maatschappelijk werkster. Ze zijn zonnig, mild en stabiel, en daarom reddingsboei, licht in de duisternis, voor al hun eenzame en desperate vrienden. Bij Tom (Jim Broadbent) en Gerri (Ruth Sheen) is het permanent therapie. Ook als klanten zich buiten bezoekuur melden, zetten ze zuchtend de ketel op het vuur. Uit de goedheid van hun hart en omdat het fijn is om belangrijk te zijn. Lente, zomer, herfst en winter: vier episodes uit een jaar Tom en Gerri. Maar elk diner, elk praatje in de volkstuin is doordrenkt van drama. En al die passanten worden in heel korte tijd mensen.

In 20 bioscopen

Sint

Regisseur Dick Maas heeft in zijn nieuwe horrorfilm Sint een mythologie gecreëerd rondom Niklas: een lugubere figuur die de antithese is van de grote kindervriend. Pakjesavond is ‘pakavond’, waarbij zoveel mogelijk kinderen gedood worden. De moordlustige Niklas (Huub Stapel) komt wraak nemen voor leed dat hem is aan gedaan tijdens volle maan op 5 december 1492. We zien dat hij op 5 december 1968 een gezin vermoordt terwijl het naar het spelletje Wie van de Drie kijkt. De enige overlevende van Niklas’ slachting is het jongetje Goert (Bert Luppes). Hij waarschuwt tevergeefs voor Niklas’ hernieuwde komst op Sinterklaasavond, want het is dan ook weer volle maan, iets wat maar eens in de 42 jaar voorkomt. Dan gaan er vreemde dingen gebeuren. Sint is een onvervalste genrefilm met veel humor.

In 96 bioscopen.

Mother and Child

In de VS is hij getipt als Oscarkandidaat. De nieuwste film van de als tv-regisseur (The Sopranos, In Treatment) bekende Colombiaanse filmmaker Rodrigo García, raakt een gevoelige snaar door de puike en onopgesmukte vrouwenrollen. Het door García zelf geschreven scenario van Mother and Child knoopt diverse verhaallijnen aan elkaar met als thema adoptie. De film gaat over de parallelle levens van Annette Bening en Naomi Watts, die veertig jaar eerder voor adoptie is afgestaan. Beide vrouwen hebben zonder het van elkaar te weten veel met elkaar gemeen. Het verfrissende van de film is dat hij de vragen zonder al te veel moralisme dramatiseert. 5 bioscopen.

The Other Guys

De komedie The Other Guysvan regisseur Adam McKay, begint als een politiefilm met een achtervolging van twee macho rechercheurs op een groep gangsters. Er wordt flink geschoten en de scène eindigt in een enorme chaos. De twee superagenten worden op het bureau voor de zoveelste keer gedecoreerd. Pas dan komen de echte hoofdrolspelers in beeld, die ‘andere gasten’ uit de titel, bureauagenten. Allen (Will Ferrell) vindt het op straat maar eng en gevaarlijk. De collega tegenover hem, Terry (Mark Wahlberg), vindt bureaudienst een straf. De twee zijn pispaaltjes van het bureau. Totdat ze een witte boordencrimineel ontdekken. Het eerste uur van de film is sterk, met typetjes en absurde humor, in het laatste half uur verliest de film wat van z’n aanstekelijke energie.

In 38 bioscopen.

The Housemaid

Kim Ki-youngs The Housemaid uit 1960 heeft niet alleen in thuisland Zuid-Korea de status van cultklassieker, maar ook ver daarbuiten. Op het Filmfestival Cannes werd uitgekeken naar de remake. In de regie van Im Sang-soo, die pas twee was toen het origineel uitkwam, gaat het verhaal over dienstmeisje Eun Yi die een destructieve verhouding begint met haar baas. Het is een gestileerde erotische thriller, waarin de rollen tussen de geliefden zijn omgedraaid. Ditmaal is de man de agressor en staat het grote klasse- en standsverschil tussen beide partijen centraal. De echte perversie komt aan het licht door de manier waarop de welgestelde familie omgaat met z’n personeel. Voor zakenman Hoon is Eun Yi niet meer dan een willoos seksobject.

In 6 bioscopen.

Noordelijk Film Festival

Leeuwarden Het 32ste Noordelijk Film Festival, staat in het teken van ‘grenzen verleggen. Reis langs de continenten. Er is werk te zien van Finlands internationaal bekendste videokunstenares Eija-Liisa Ahtila, maar ook van de Franse kunstenaar Aurélien Froment.

t/m 14 nov www.noordelijkfilmfestival.nl