SELECTIE Diversen

Shadow Dance

Amersfoort Een fascinatie voor het gebruik van schaduw hebben de dertig beeldend kunstenaars in de groepsexpositie ShadowDance in kunsthal KAdE. De gemeenschappelijke deler is het gebruik van schaduw als beeldend middel en schaduw in beweging. Julia Mitomi, de Japans-Duitse hip hop danseres en So You Think You Can Dance finaliste treedt zondag 14 november 14u30 op in het Kunsthal Auditorium; ze danst een solo voorstelling, waarin ze gebruik maakt van schaduw. De voorstelling is gratis toegankelijk op vertoon van een entreebewijs van KAdE.

Inl www.kunsthalkade.nl

Edward Munch

Groningen Over leven, liefde en dood in het werk van de Noorse kunstenaar Edward Munch (1863-1944) gaat de lezing op wo 17 november 19u30 door kunsthistorica Francis van Dijk in het Hampshire Hotel aan de Radesingel 50.

Kaarten à €10 bij Boekhandel Van de Velde, Vismarkt 45-47, of tel 050-3188651. Inl www.kunstinzicht.org

Kunst Eilanden

Amsterdam Kunstbootjes brengen bezoekers zondag gratis langs de dertien ateliers en kunstruimtes op de Westerlijke eilanden (o.a. Bickerseiland en Prinseneiland.

Aanmelden: www.kunsteilandenamsterdam.nl

Rechtsstaat

Amsterdam Schrijvers, journalisten, politici en juristen gaan op ‘De Nacht van de Rechtsstaat’ op 19 november in debat over hun visie op de toekomst van onze rechtsstaat. Er zijn lezingen en debatten met o.a. Charles Groenhuijsen, Sjoerd de Jong, Frank Ankersmit, Paul Cliteur, Felix Rottenberg en Xandra Schutte over individualisering, globalisering, groeiende keuzevrijheid, mobiliteit en informatieuitwisseling.

Van 20-02u. Res www.felix.meritis.nl.

Mens en techniek

Den Haag Beeldend kunstenaar Joost Conijn vloog met zijn zelfgebouwd vliegtuigje via Frankrijk, Spanje, Marokko naar naar Oost-Afrika. Hij deed daarover verslag in het Cultureel Supplement. Conijn zoekt de grens op tussen mens en techniek; zo plaatste hij een poort in de woestijn die automatisch opent als je er met een auto op afrijdt en tufte door Rusland met een auto die op hout loopt. Op 17 november 20u gaat hij in Nest samen met Melle Smets die de relatie tussen mens en land onderzoekt in gesprek met Alexander Mayhew. T/m 21 nov is bij Nest nog de expositie Tracks, Traces and Transformations te zien.

Inl www.nestruimte.nl

Lezersfeest

Rotterdam Ook de 14de editie van het Lezersfeest, zaterdag 13 november vanaf 20u, zijn op zeven podia optredens van o.a. Ronald Giphart, Toon Tellegen, Kamagurka, Hugo Borst en Spinvis & Hanco Kolk. Pieter Steinz praat op het NRC Boeken Podium o.a. Annejet van der Zijl, Franca Treur, Ernest van der Kwast, Tom Lanoye en Ramsey Nasr. Op het ‘Vlaamse Reuzen’podium gaat Rick de Leeuw in gesprek met bekende en minder bekende Vlaamse schrijvers als Saskia de Coster. En later op de avond is er een poetry slam Nederland-België.

Inl www.lezersfeest.nl

Aristoteles

Amsterdam In 343 v.Chr. werd Aristoteles door koning Philippus II gevraagd leraar te worden van zijn zoon Alexander. Hij leerde hem retorica, ethiek en poltieke filosofie. Volgens Plutarchus dankt Alexander zijn heerschappij aan zijn leermeester. Arthur d’Ansembourg zal in een lezing op 13 november 14u in de Hermitage een beeld geven van de opvattingen van Aristoteles over goed leiderschap en verbanden leggen met het leven van Alexander de Grote.

Inl www.hermitage.nl

Muziek in het museum

Leiden In het Leids Museumweekend op 13 en 14 november bieden de Hortus Botanicus Leiden, Museum Boerhaave, Naturalis, Rijksmuseum van Oudheden, Museum Volkenkunde, SieboldHuis en Museum De Lakenhal gratis toegang en een podium voor amateurmuzikanten: kamerkoor, symfonieorkest, pianosolist, jazzband en van saxofoonkwartet tot brassband.

Inl www.muziekinhetmuseum.nl