Schaatsers in de ban van 'dr. Bibber'

De schaatswereld protesteert fel tegen de nieuwe lijnregel van ISU.

Vandaag begint in Thialf de eerste wereldbekerwedstrijd van het seizoen.

In de krachttrainingsruimte van ijsstadion Thialf is het deze ochtend één grote reünie van schaatsers uit de hele wereld. Bij de hometrainers praat Ireen Wüst bij met de Canadese ploeg. Shani Davis legt een gewicht neer en omhelst Vadim Sajoetin, terug als coach van Kazachstan. Stiekem monstert iedereen de concurrentie. Vandaag beginnen in Heerenveen de eerste wereldbekerbekerwedstrijden van het seizoen. Wie is goed, wie nog niet? Twee namen domineren. Sven Kramer, die door fysieke problemen voorlopig niet schaatst. En dr. Bibber.

„Dit is de meest belachelijke regel die er ooit is verzonnen”, zegt Petr Novák, coach van de Tsjechische nummer één in het vrouwenschaatsen, Martiná Sáblíková. Als geen ander is hij kwaad over de nieuwe regel van de internationale schaatsunie (ISU), die schaatsers verbiedt om op het rechte eind naar de finish buiten hun eigen baan te komen. Olympisch kampioen Mark Tuitert verzon de term dr. Bibber-regel, naar analogie van het gezelschapsspel waarin de spelers een pop opereren. Wie bibbert en de rand raakt, is af.

In het voorseizoen werd druk ge-sms’t en getwitterd. Tuitert toonde afgelopen weekeinde bij het NK afstanden op zijn mobiele telefoon de namen van schaatsers die protesteerden: de Noor Håvard Bøkko, de Rus Ivan Skobrev, de Italiaan Enrico Fabris en vele Nederlanders. Kramer ageert tegen de nieuwe regel, net als de oud-toppers Ard Schenk, Jochem Uytdehaage en Erben Wennemars.

Bij het NK verspeelde Tuitert brons op de 1.000 meter en moest Jorien Voorhuis het goud op de vijf kilometer inleveren. Het protest verhevigde, in Thialf ondertekenden 130 schaatsers een petitie tegen de nieuwe regel, die gisteren aan de ISU werd aangeboden. Alleen de Amerikanen maken zich niet druk. Trevor Marsicano tekende het protest niet. Ook zijn landgenoot Davis maakt zich geen illusies. „Het zou goed zijn als schaatsers inspraak hadden, maar ik vrees dat het toekomstmuziek is.”

Toch reageerde Tron Espeli, voorzitter van de technische commissie van de ISU, niet onwelwillend op het protest van de schaatsers. „We nemen hun argumenten serieus.” Maar volgens de Noor is het niet mogelijk om de regel in te trekken voor de eerste wereldbekerwedstrijd. Hij zegde wel toe dat „marginale fouten” niet direct zullen leiden tot diskwalificatie. Na overleg met de scheidsrechters voegde hij daar gisteravond bij de loting aan toe dat schaatsers pas na twee overtredingen worden bestraft.

Sáblíková heeft met haar extra slag bij het uitkomen van de de bocht en haar brede manier van schaatsen veel nadeel. Toch was ze in het voorseizoen al snel: 1.58 op de 1.500 en 4.02 op de 3.000 meter. „Die is goed”, constateerde een concurrente tijdens de training in Thialf. Zoals iedereen bewonderend keek naar de Koreaan Lee Seung-hoon, die vorig jaar het goud van Kramer afnam op de tien kilometer. Of naar de Amerikaan Jonathan Kuck, vorig jaar verrassend tweede bij de WK allround. Fabris, die onder zijn nieuwe coach Gianni Romme al een ijzersterke 3.42 reed op de drie kilometer. Bøkko, die bij het Noors kampioenschap sprintte naar 35,89. Maar vooralsnog zijn sportieve prestaties ondergeschikt aan dr. Bibber.

    • Maarten Scholten