Sarkozy vliegt in stijl

„Geweldig, we hebben internet in het vliegtuig!” Medewerkers van de Franse president Sarkozy zijn in hun nopjes met het nieuwe presidentiële toestel. Gisteren vloog het staatshoofd voor het eerst met zijn Airbus 330, naar de G20-top in Seoul. In de Airbus, door de pers gedoopt tot Air Sarko One, beschikt Sarkozy over een eigen slaapkamer met douche, een werkkamer en een vergaderruimte. Hoge adviseurs en ministers genieten business class-comfort; junior medewerkers vliegen economy class.

In de vleugels van het toestel zit apparatuur ter afweer van een raketaanval.

De Air Sarko One kostte 176 miljoen euro. De socialistische oppositie spreekt er schande van: onverantwoorde ‘blingbling’ in crisistijd. Eerder annuleerde de Britse oud-premier Brown de aanschaf van de ‘Blair Force One’, besteld door zijn voorganger.

Het Elysée benadrukt dat het toestel derdehands is gekocht, van de maatschappij Air Caraïbes. Ook is de Airbus 330 efficiënter dan de oude presidentiële Airbus 318, die op verre reizen altijd tussenlandingen moest maken. En: daar kon je alleen in faxen.

Rectificaties / gerectificeerd

Correcties & aanvullingen

In het artikel Sarkozy vliegt in stijl (12 november, pagina 4) staat dat het vorige vliegtuig van de president een Airbus 318 was. Het was een Airbus 319.

Rectificaties / gerectificeerd

Correcties & aanvullingen

In het artikel Sarkozy vliegt in stijl (12 november, pagina 4) staat dat het vorige vliegtuig van de Franse president een Airbus 318 was. Het was een Airbus 319.