PVV'er veroordeeld voor ontucht

Het PVV-Kamerlid Eric Lucassen is voor de tweede keer in twee dagen in opspraak geraakt. Hij blijkt in 2002 als militair te zijn veroordeeld voor ontucht met twee vrouwelijke ondergeschikten in opleiding. Dat heeft RTL Nieuws gisteravond gemeld.

Het is onbekend of PVV-leider Geert Wilders hiervan op de hoogte was. Mochten hij en de rest van de fractie besluiten hem uit de PVV te zetten dan komt de meerderheid van de coalitie op het spel te staan. In dat geval kan Lucassen in het parlement blijven en voor zichzelf beginnen. Dan hebben VVD, CDA en gedoogpartner PVV nog slechts 75 zetels.

Lucassen was in 2002 sergeant bij de Koninklijke Landmacht en instructeur bij het Schoolbataljon in Ermelo. Lucassen kreeg twee weken militaire detentie opgelegd, in hoger beroep werd dit teruggebracht tot één week, zo blijkt uit vonnissen die RTL op zijn site publiceerde. De veroordeling van Lucassen maakte deel uit van de zogeheten Ermelose ontuchtzaak, waarbij tien militairen voorwaardelijke straffen van één tot zes weken cel en boetes van 500 tot 750 euro kregen opgelegd.

Lucassen kwam eerder deze week ook al in het nieuws: de PVV’er zou zijn voormalig buurtgenoten in Haarlem tussen 2006 en 2009 hebben bedreigd en geïntimideerd. Er zou diverse keren aangifte tegen hem zijn gedaan, meldden bewoners. De politie wilde niet op de kwestie ingaan. Wilders liet weten dat hij deze beschuldigingen „tot op de bodem” zou uitzoeken. Op Lucassens veroordeling heeft hij nog niet gereageerd.

Een veroordeling hoeft geen belemmering te zijn voor het Kamerlidmaatschap. Het is aan de partijen zelf om onderzoek te doen naar het verleden van kandidaten. Als Wilders besluit de oud-militair uit de PVV-fractie te zetten, zijn er verschillende opties. Of Lucassen stapt op en maakt plaats voor een ander Kamerlid, of hij gaat zelfstandig door als Groep-Lucassen. In dat geval kunnen de twee SGP-zetels de coalitie aan een meerderheid helpen. Tijdens de formatie regelden VVD, CDA en PVV achter de schermen de steun van de SGP.