Prijs voor mecenas Wessels

Elise Wessels, oprichter van Nihon no hanga in Amsterdam, een privémuseum voor Japanse prentenkunst, heeft gisteren de Montblanc Patron of Art Award gewonnen. Het is de eerste keer dat de horloge- en schrijfwarenfabrikant deze prijs voor een mecenas uitreikt.

De prijs bestaat uit een in oplage gelimiteerde vulpen ter waarde van 2.000 euro. De winnaar is gekozen door een vakjury en werd kenbaar gemaakt onder begeleiding van kunsthistorica Renée Steenbergen, die verscheidene. boeken over het mecenaat schreef. Montblanc reikt in tien andere landen al langer prijzen uit voor mecenassen.

Daarnaast reikte het bedrijf gisteren ook voor het eerst in Nederland prijzen uit voor musea, waarbij het publiek mag stemmen. Het science center Nemo in Amsterdam won een prijs in de categorie Beste Museum voor Kinderen. In de categorie Beste Kleine Museum kreeg Sjoel Elburg de meeste stemmen voor een project over het leven van Joodse families die sinds 1700 in de stad wonen. Museum Beelden aan Zee in Scheveningen won in de categorie Beste Tentoonstellingen.