PowNed en WNL zijn het felst op de PVV

Dat er vroeger of later gedonder zou ontstaan over de antecedenten of omgangsvormen van leden van de PVV-fractie in de Tweede Kamer, behoeft geen verbazing.

Mediaprofessor Henri Beunders kan het weten, want hij adviseerde in 2002 bij de samenstelling van de kandidatenlijst van de LPF. Als ervaringsdeskundige lichtte Beunders gisteren in Uitgesproken EO toe dat jonge politieke groeperingen zonder partijapparaat hun talenten plegen te rekruteren onder succesvolle types, die gewend zijn om door roeien en ruiten te gaan. En die treffen in de Haagse politiek plotseling heel andere mores aan.

Verrassend is wel dat de journalistieke onthullingen over de nieuwe generatie bentgenoten van Geert Wilders vooral worden gedaan in programma’s van WNL en PowNed. Die twee nieuwe zendgemachtigden waren tot het omroepbestel toegelaten om stem te geven aan de boze burgers die juist vaak tot het electoraat van Wilders behoren.

Het was PowNews dat tot nu toe het meeste werk maakte van de kopstoot van Marcial Hernandez. Ook Hero Brinkman verschijnt in bijna elke aflevering voor de roze microfoon om voor democratisering van de PVV te pleiten. PowNews meldde dat vanaf deze week alle PVV’ers vrijuit met de pers mogen praten en claimde dit heuglijke feit als een overwinning van Brinkman. Voor een programma dat van „gekkies” houdt, zijn parlementariërs als Jhim van Bemmel, Roland van Vliet en Lilian Helder beslist een aanwinst.

Gisteren constateerden presentator Dominique Weesie en verslaggever Rutger Castricum in een tweespraak dat 5 van de 24 fractieleden nu beschuldigd worden van criminele activiteiten. En dat ze met 20 procent dus hoger scoren dan Marokkaanse Nederlanders, die op 14 procent blijven steken.

Uitgesproken WNL had woensdag de primeur van in het verleden door Eric Lucassen geterroriseerde buren in Haarlem-Noord. RTL Nieuws gaf er nog een klapje op met de ontdekking van een veroordeling van voormalig sergeant Lucassen voor ontucht met ondergeschikten.

Net als De Telegraaf is WNL wel gecharmeerd van het gedoogkabinet, maar niet zo van de geur van anti-establishment die aan de PVV hangt. PowNed wil juist keten met alle soorten gezag.

Minstens zo belangrijk is dat de nieuwe omroepen proberen te bewijzen dat ze zonder onderscheid des persoons hun journalistieke plicht doen, terwijl de gevestigde actualiteitenrubrieken erg voorzichtig omgaan met de PVV. De oude publieke omroep wil de vermeende volksgunst niet ontrieven, ook als het om Wilders gaat. Brinkman wordt gegarandeerd de volgende knuffelpopulist.

    • Hans Beerekamp