Overleg G20 over wereldeconomie is mislukt

Ondanks overleg op het hoogste niveau tussen de twintig belangrijkste economische machten zijn de oplopende spanningen in de wereldeconomie vanmorgen niet weggenomen.

De regeringsleiders van de G20-landen konden op hun bijeenkomst in Seoul niet tot een akkoord komen om het risico op een valuta- en handelsstrijd af te wenden. Tegelijkertijd laaide de schuldencrisis in Europa in alle hevigheid op nu beleggers het vertrouwen hebben verloren dat Ierland de economie op gang krijgt zonder een beroep te doen op het Europese noodfonds.

In Seoul konden met name de VS en China het niet eens worden over wisselkoersen. Amerikaanse pogingen mislukten om China met zware druk te bewegen de kunstmatig lage koers van de yuan te verhogen. Ook het Amerikaanse voorstel om China en Duitsland te dwingen hun handelsoverschotten met de rest van de wereld te verlagen, is gestrand.

Na afloop van de bijeenkomst riep de Franse president Sarkozy, die in 2011 het G20-voorzitterschap van Zuid-Korea overneemt, deelnemende landen op „te stoppen met elkaar te bekritiseren” en een nieuw mondiaal financieel systeem, „een nieuw Bretton Woods”, te ontwerpen.

De Europese leiders kwamen ook bijeen in een poging de crisis in Ierland te bezweren. De rente op Ierse staatsobligaties was tot recordhoogten gestegen na toenemende speculatie dat Ierland een beroep moest doen op het Europese noodfonds. Beleggers vreesden dat Ierland een deel van de staatsobligaties niet zal afbetalen als het naar het noodfonds zou stappen. Dat zou voor grote verliezen zorgen bij banken, pensioenfondsen en andere beleggers in Ierse obligaties.

De ministers van Financiën van Duitsland, Frankrijk, Italië, Spanje en het Verenigd Koninkrijk konden de rust enigszins herstellen door te garanderen dat zo’n korting alleen op vrijwillige basis toegepast zou worden.

Wereldeconomie uit het lood: pagina 14 en 15