op nrcnext.nl

Big in Japan: een hologram

Hoog in de Viral Chart van gisteren: het live concert van een hologram. Het concert dat in Japan plaatsvond, is van Manga-figuur en virtueel popidool Hatsune Miku. In haar thuisland trekt een live-optreden van Miku duizenden mensen, die allemaal enthousiast zwaaien met gele glowsticks en meezingen met haar synthesizerstem. Maar ze is niet alleen ‘big in Japan’. In september stond Miku nog in San Francisco. En bij een duet vermenigvuldigt de zangeres zich.

Vergeelde foto’s met tekst

Maandenlang had filmmaker en blogger Ransom Riggs een oude, vergeelde foto van een meisje boven zijn bed staan. De ingelijste foto had hij gevonden op een rommelmarkt, het meisje deed hem denken aan een vriendin. Pas na maanden ontdekte hij het het zinnetje geschreven op de achterkant: „Dorothy, Chicago, age 15. Died of leukemia.” Het zinnetje op de achterkant bracht hem op een idee. Oude, vergeelde foto’s mét bijschrift zijn interessanter dan oude, vergeelde foto’s zonder. Sindsdien struint hij rommelmarkten af op zoek naar vergeelde foto’s met bijschriften.