Ontuchtzaak PVV'er is proef voor de coalitie

Het wegens ontucht veroordeelde Kamerlid Lucassen bracht Wilders’ PVV gisteren verder in verlegenheid en daarmee de coalitie. Wat zijn de opties?

Tweede Kamerlid voor de PVV Eric Lucassen, die in twee dagen tijd twee keer in opspraak raakte, kan ervoor zorgen dat de VVD, het CDA en gedoogpartner PVV straks niet meer beschikken over een meerderheid van 76 zetels.

Lucassen is in 2002 als militair veroordeeld voor ontucht met twee vrouwelijke ondergeschikten in opleiding, meldde RTL Nieuws gisteren. Eerder deze week kwam hij in opspraak omdat hij in Haarlem buurtgenoten zou hebben geïntimideerd en bedreigd.

Lucassen wilde vanochtend niet ingaan op de ontuchtkwestie: „Ik kan er nu niks over zeggen. Later komt er een reactie.” PVV-leider Wilders noemt de veroordeling van Lucassen „een serieuze zaak”. Hij zei tot diep in de nacht indringend met Lucassen te hebben gesproken en zei dat er meer gesprekken volgen. Waar die toe leiden, weet hij nog niet. „Ik ga er nu goed over nadenken of dit consequenties moet hebben en, zo ja, welke.”

Voor de verkiezingen trokken drie kandidaten zich terug omdat zij in opspraak waren geraakt. Tot vertrek kan Wilders Lucassen in ieder geval niet dwingen: hij is inmiddels een gekozen volksvertegenwoordiger. Die kan alleen zelf beslissen zijn zetel op te geven. Als de PVV-fractie hem niet langer wil, kan hij voor zichzelf beginnen. Het kabinet steunt dan nog slechts op 75 zetels.

Lucassen was in 2002 sergeant bij de Koninklijke Landmacht en instructeur bij het Schoolbataljon in Ermelo. Hij kreeg twee weken militaire detentie opgelegd, in hoger beroep werd dit teruggebracht tot één week, zo blijkt uit de uitspraak van de rechter.

Lucassen kwam eerder deze week in het nieuws: de PVV’er zou voormalige buurtgenoten in Haarlem tussen 2006 en 2009 hebben bedreigd en geïntimideerd. Er is diverse keren aangifte tegen hem gedaan, meldden bewoners. De politie wilde niet op de kwestie ingaan. Wilders zei de beschuldigingen „tot op de bodem” uit te zoeken.

Een veroordeling hoeft geen belemmering te zijn voor het Kamerlidmaatschap. Het is aan partijen om onderzoek te doen naar het verleden van kandidaten. Als Wilders besluit Lucassen uit de fractie te zetten, zijn er verschillende opties. Lucassen stapt helemaal op als Kamerlid en maakt plaats voor de volgende op de lijst, Ino van den Besselaar. Of hij gaat zelfstandig door als Groep-Lucassen. In dat geval kunnen de twee SGP-zetels de coalitie aan een meerderheid helpen. Tijdens de formatie regelden VVD, CDA en PVV achter de schermen de steun van de SGP.

PVV’ers in opspraak: pagina 3