Onrust op beurzen in Europa houdt aan

De zorg om de financiële situatie van Ierland drukte vanmorgen de beurskoersen in Europa.

Beleggers vrezen dat Ierland moet aankloppen bij andere landen in de eurozone voor financiële steun, net als Griekenland eerder dit jaar.

In Amsterdam openden vrijwel alle 25 AEX-fondsen in het rood. In de loop van de ochtend was er wat herstel. Rond het middaguur stond de AEX-index op een verlies van 0,9 procent op 341,88 punten.

Elders in Europa verloren de koersen ook. In Frankfurt stond de Dax op een verlies van 0,4 procent, de CAC in Parijs verloor 1,2 procent en de FTSE in Londen op min 1,1 procent. De Europese beurzen volgden de trend in de VS en Azië waar indices ook terrein verloren. Behalve door de problemen in Ierland werd dit verlies ook veroorzaakt door de vrees dat China maatregelen zal nemen om de economische groei wat te temperen via een renteverhoging. De Chinese economie blijft hard groeien en Peking zou via een hogere rente het gevaar van een stijgende inflatie willen inperken.

In Tokio eindigde de Nikkei met een verlies van 1,4 procent en in Hongkong stond de index 1,7 procent in het rood. De Dow Jones op Wall Street eindigde de sessie met een daling van 0,7 procent.

De bedrijven die afhankelijk zijn van grondstoffen verloren het meest. Als de groei van China afzwakt, zal ook de vraag naar grondstoffen dalen, zo is de verwachting. In Amsterdam verloor staalconcern Mittal 2 procent en in Londen stonden mijnbouwbedrijven Rio Tinto 2,1 procent en BHP Biliton 1,8 procent in de min.