Nobelprijswinnaars bezorgd bijeen in Japan

De dalai lama en vijf andere winnaars van de Nobelprijs voor de Vrede hebben vandaag in het Japanse Hiroshima de wereld opgeroepen een einde te maken aan kernbewapening.

Zij wezen ook op het lot van Nobelprijswinnaars die in hun land gevangen zitten en niet bij de bijaankomst aanwezig konden zijn: de Chinese dissident Liu Xiaobao, die de prijs dit jaar krijgt, en de Birmese oppositieleider Aung San Suu Kyi die de prijs in 1991 ontving.

Suu Kyi wordt mogelijk morgen vrijgelaten als haar huisarrest afloopt.

Dat Liu Xiaobao, die in China in de cel zit wegens staatsondermijnende activiteiten, niet in Hiroshima kon zijn, noemde de dalai lama „erg verdrietig”. De Chinese Nobelprijswinnaar werd vertegenwoordigd door Wu’er Kaixi, een voorstaande studentenleider tijdens de protesten rondom het Plein van de Hemelse Vrede in 1989 voor meer democratie.

„Ik kijk uit naar de dag dat mijn vaderland een land is met vrijheid van meningsuiting”, citeerde Wu’er uit de laatste toespraak van Liu Xiaobao voordat deze werd opgesloten.

Onder de aanwezige Nobelprijswinnaars zijn Mohamed ElBaradei, voormalig chef van het VN-atoomagentschap IAEA. De Amerikaanse president Barack Obama, die prijs vorig jaar won, had geen tijd wegens de G20-top in Zuid-Korea.

De Russische oud-president Michael Gorbatsjov had afgezegd om gezondheidsredenen. (Reuters)