Nieuwe pikorde in de G20

De vergadering in Seoul bood kans op een minder op het Westen georiënteerde visie op de problemen van de wereldeconomie. Het ging ook over de structurele belemmeringen die zoveel opkomende economieën ervaren om ten volle te kunnen profiteren van economische integratie. Het bood ook uitzicht op een Aziatische stem die de discussies over klimaatverandering en de Doha-handelsronde zou leiden. Beide dreigen alleen al door toedoen van het Westen schipbreuk te leiden. Al met al bood Zuid-Korea vooruitzicht op een meer evenwichtige top.

Dat optimisme is voorbij, niet alleen omdat de Amerikaanse verkiezingen een verzwakte president hebben achtergelaten aan de tafel van de G20, maar ook wegens de achtergrond van de valutaoorlogen. De beschuldigingen van het opzettelijk laten dalen van de wisselkoersen om concurrenten te ondergraven domineerden de voorpagina’s. Maar dit is een symptoom van een groter probleem dat eenheid verhindert. In het Westen gaat het slecht met banen, groei en schuld, terwijl de meeste opkomende economieën de crisis aankunnen. Er is sprake van een omslagpunt waarbij interne investeringen en aantallen deals in die economieën die van de westerse markten overtreffen. Op zijn minst vormt zich een nieuwe pikorde.

Mark Malloch Brown, voormalig VN-ondersecretaris generaal in The Financial Times vandaag

    • Mark Malloch Brown