‘Krimp economie door voorraadeffect’

De Nederlandse economie is in het derde kwartaal van dit jaar 0,1 procent gekrompen. Dat meldde het CBS om 9.30u. Daarmee komt een einde aan vier kwartalen aan groei. In het tweede kwartaal groeide de economie nog met 1 procent. Ten opzichte van het derde kwartaal van vorig jaar is de economie met 1,8 procent gegroeid.

Volgens NRC-economieredacteur Maarten Schinkel valt het tegen dat de economie in het derde kwartaal gekrompen is. Hij zegt dat de oorzaak ‘vermoedelijk’ ligt in het zogenaamde ‘voorraadeffect’. Omdat bedrijven de afgelopen kwartalen veel hebben geproduceerd, beschikken ze nu over een flinke voorraad producten, waardoor meer produceren nu niet meer nodig is. Naast het voorraadeffect vallen volgens Schinkel ook de consumptieve bestedingen en investeringen tegen.

Het CBS noemt in de rapportage de volgende oorzaken:

  • De groei van de export is minder hoog dan in het tweede kwartaal. Dit komt door een lagere groei van de vraag naar chemische producten en een daling van de uitvoer naar aardgas.
  • De investeringen in woningen, bedrijfsgebouwen en de grond-, water- en wegenbouw waren fors lager.
  • De industriële productie groeide minder sterk dan in het tweede kwartaal

Hoewel de groei in het derde kwartaal minder is dan verwacht, staat de economie er sterker voor dan een jaar geleden. De 1,8 procent groei ten opzichte van vorig jaar is te danken aan de gestegen uitgaven van huishoudens (+0,6 procent) en herstel van de banengroei.

Ook tegenvallende cijfers Duitsland en Frankrijk
Eerder vanochtend werd bekend dat ook de Duitse en Franse economie in het derde kwartaal minder hard groeide dan in het tweede kwartaal. Volgens persbureau Reuters is de Duitse groei van 0,7 procent toch beter dan verwacht. De Duitse economie groeide ten opzichte van 2009 met 3,9 procent. De Franse economie groeide met 0,4 procent, terwijl analisten op 0,5 procent hadden gerekend. Vorig kwartaal was de groei nog 0,7 procent.

    • Pim van den Dool