Nederland kort

Kabinet zoekt steun in Kamer voor nieuwe missie in Afghanistan

Door een onzer redacteuren

Den Haag. Het kabinet gaat een uiterste poging doen om een trainingsmissie voor Afghanistan te ontwerpen die acceptabel is voor een meerderheid van de Tweede Kamer. Een delegatie van ambtenaren en militairen gaat zeer binnenkort op onderzoeksmissie naar Afghanistan, waarna het kabinet met een concreet voorstel voor de Kamer zal komen. Voor het sturen van politietrainers is het minderheidskabinet afhankelijk van de oppositie. De PVV, die het VVD/CDA-kabinet gedoogt, heeft bedongen dat de fractie tegen de uitzending van militairen mag stemmen. Het kabinet hoopt op steun van GroenLinks en D66. De coalitie hoopt ook de PvdA mee te krijgen.

Kamer heeft twijfels over nut alcoholslot

Door een onzer redacteuren

den haag. De Tweede Kamer betwijfelt of alcoholverslaafden in aanmerking moeten komen voor een alcoholslot. Partijen zijn bang dat dat de verkeersveiligheid niet ten goede komt. Dat bleek gisteren tijdens een Kamerdebat. Minister Schultz van Haegen (Infrastructuur, VVD) wil het alcoholslot mei volgend jaar invoeren, zo kondigde ze afgelopen week aan. Automobilisten die met meer dan acht tot tien glazen alcohol op zijn gepakt, komen in aanmerking voor het apparaat dat starten na meer dan één glas alcohol onmogelijk maakt. De maatregel moet tot minimaal acht tot tien verkeersdoden minder per jaar leiden.

Gemeenten zitten in geldnood door crisis

Door een onzer redacteuren

Rotterdam. Nederlandse gemeenten lopen 2,4 tot 3 miljard euro mis doordat veel bouwprojecten zijn stopgezet of uitgesteld. Door teruglopende grondopbrengsten dreigen sommige in financiële problemen te komen. Dat constateerde accountantskantoor Deloitte gisteren, dat in opdracht van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) onderzoek deed. „Het risico is dat de stedelijke ontwikkeling stagneert en dat daardoor ook herstel van de economie blijft steken”, zegt VNG-voorzitter Annemarie Jorritsma. In plaats van 60.000 worden nog slechts 20.000 woningen per jaar gebouwd, is de verwachting. De onderzoekers pleiten voor uitbreiding van de crisis- en herstelwet om de financiële klappen op te vangen.