Magnetic Man

Liza Ferschtman,violiste. foto VINCENT MENTZEL/NRCH ==F/C== Bos en Duin, 19 juli 2006 ©Vincent Mentzel 2006

Idem

cd pop ***

De titelloze debuut-cd van Magnetic Man opent verrassend. Die verstilde opening, Flying Into Tokyo, met de pizzicato gespeelde violen en cello’s, waarbij de beat ontbreekt – is dit gemaakt door de dj’s Skream en Benga, voormannen en verbreiders van de Britse dubstep-stijl?

Als dj’s hebben Benga en Skream de afgelopen jaren het publiek tot trillen gebracht met hun subsonische bassen en hectische ritmes, op oorverdovende volume gebracht. Als Magnetic Man, samen met het derde lid Artwork, proberen ze het genre nu verder te helpen. Daartoe werden zes van de zestien nummers opgesierd met zang, afkomstig van verschillende zangeressen (zoals de explosief rappende Ms. Dynamite, en soulzanger John Legend). Instrumentale, repetitieve nummers met snerpende klankkleur, wisselen af met liedjes die door opbouw van refrein-couplet voor een popliedje kunnen doorgaan. Soms is het experiment van Magnetic Man overrompelend, zoals het elektronische avontuur van ‘Certified Banger’; zo langzaam dat er niet op te dansen valt, maar zeker spannend , door zijn elektronische echo’s en het zachte geklepper op de achtergrond. Ook sommige ‘popsongs’ hebben - ondanks hun door de house beproefde trucs als zwiepende sirenes – een ingehouden, elegante toon die eigen genoeg is om te charmeren.

HESTER CARVALHO