Dit is een artikel uit het NRC-archief

Politie, recht en criminaliteit

‘En nu is het klaar’: Lucia de Berk, bekend als Lucia de B. krijgt schadevergoeding OM

Lucia de Berk en het Openbaar Ministerie zijn het eens geworden over een schadevergoeding, meldt Omroep West. In april sprak de rechter de Haagse verpleegkundige definitief vrij van zeven moorden en drie pogingen tot moord op patiënten vna het Haga ziekenhuis.

Lucia de Berk met dochter Fabiënne na de vrijspraak. Foto, Maurice BoyerLucia de Berk met dochter Fabiënne na de vrijspraak. Foto, Maurice Boyer

De Berk was tot levenslang veroordeeld en zat hiervan 6,5 jaar uit. Volgens het hof was het echter niet aan te tonen dat de ‘slachtoffers’ door haar handelen stierven, laat staan dat De Berk er iets mee te maken had.

‘Schadevergoeding zal rond de miljoen zijn’

Hoeveel geld de Berk krijgt van Justitie is niet bekend. Van het Haga ziekenhuis kreeg zij al een ontslagvergoeding van 45.000 euro.

Aan de telefoon kan Folkert Jensma, juridisch redacteur van NRC alleen een “educated guess” doen over de hoogte van de schadevergoeding. Rond de miljoen euro, schat hij, “maar ik wil geen waarzegger zijn”.

In goede harmonie afgesloten

Jensma denkt dat de schadevergoeding vergelijkbaar is met die bij de ‘Puttense moordzaak‘. Daar kregen Herman Du Bois en Wilco Viets beiden rond de 900.000 euro van justitie, nadat zij ruim 7 jaar onterecht vast zaten. Jensma: “De zaak van de Berk is wel anders, omdat zij tijdens haar gevangenschap een beroerte heeft gehad, die haar deels invalide maakte.” Het valt volgens hem niet uit te sluiten dat dat kwam door de extreme spanning waaronder zij leefde, de Berk kreeg naast levenslang ook TBS met dwangverpleging.

Het verrast Jensma dat er al zo snel overeenstemming is over de schadevergoeding, volgens hem had het zo een jaar kunnen duren. “Het is waarschijnlijk in goede harmonie gegaan.” De schadevergoeding betekent het einde van de langslepende zaak de Berk. Jensma: “Er loopt niets meer. Nu is het klaar.”