Kort nieuws Economie

Mobiliteit in Nederland zit vast

Door een onzer redacteuren Amsterdam, 12 nov. De mobiliteit in Nederland zit volledig op slot. De overheid moet snel actie ondernemen om te voorkomen dat de economische groei in Nederland hierdoor stagneert. Dit zegt Aart Jan de Geus, plaatsvervangend secretaris-generaal van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (Oeso). Uit onderzoek van de Oeso blijkt dat de Nederlander langer dan andere Europeanen dagelijks onderweg is van huis naar werk. Gemiddeld heeft een Nederlandse werknemer een reistijd van 50 minuten van deur tot deur. Volgens De Geus, voormalig minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, moet de overheid snel maatregelen nemen om de inflexibiliteit van de economie op te lossen.

‘Bellers betalen miljoenen te veel’

HEERHUGOWAARD, 12 nov. De telecombedrijven KPN Mobiel, KPN Hi en Telfort hebben sinds de invoering van het afrekenen per hele minuut afgerond naar boven samen al honderden miljoenen euro extra verdiend. Dat heeft Stichting Meldpunt Collectief Onrecht (SMCO) berekend op basis van onderzoeken naar het afronden van belseconden. Door de wijziging van de voorwaarden betalen klanten gemiddeld meer dan 100 euro per jaar te veel voor mobiel bellen, stelt Ferdy Roet van het meldpunt. SMCO is een actie begonnen om een collectieve claim tegen de telecombedrijven te kunnen indienen. (ANP)

Van Lanschot ziet economisch herstel

DEN BOSCH, 12 nov. Van Lanschot Bankiers is positief over het herstel van de economie. Dit meldde de bank voor vermogende particulieren vandaag in een tussentijds handelsbericht. Als het herstel verder doorzet, zal de winst van de bank over heel 2010 „een belangrijke stap zetten naar een normaal niveau”. Van Lanschot sprak deze verwachting eerder dit jaar ook al uit. Een normaal winstniveau is voor de bank een winst zoals die in de jaren vóór de financiële crisis werd gehaald. In 2006 en 2007 bedroeg de nettowinst respectievelijk 185 en 215 miljoen euro. (ANP)

Heijmans gaat A12 verbreden

AMSTERDAM, 12 nov. Bouwbedrijf Heijmans gaat een deel van de autosnelweg A12 verbreden. Met de opdracht is een bedrag gemoeid van circa 58 miljoen euro, aldus het bouwbedrijf. Heijmans gaat bij Waterberg-Velperbroek over een lengte van 5,5 kilometer beide rijbanen verbreden. De werkzaamheden beginnen in februari. (ANP)