Kort nieuws Economie

Einde aan krimp omzet detailhandel

Den Haag, 12 nov. Na zes achtereenvolgende kwartalen met omzetverlies heeft de Nederlandse detailhandel in het derde kwartaal meer omgezet. De omzet lag in het derde kwartaal 1,4 procent hoger dan in dezelfde periode een jaar eerder, blijkt uit vandaag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De verkoopvolumes bleven nagenoeg gelijk, maar de omzet steeg doordat winkels hogere prijzen rekenden. Supermarkten behaalden de grootste omzetstijging. Vooral dankzij hogere prijzen was de omzet ruim 2,0 procent hoger dan in dezelfde periode van 2009. Speciaalzaken in voedingsmiddelen zetten juist minder om. (ANP)

TMG verhoogt winstverwachting

Amsterdam, 12 nov. De Telegraaf Media Groep (TMG) verwacht het jaar winstgevender af te sluiten dan eerder gedacht. TMG, sinds kort eigenaar van de sociale netwerksite Hyves, zei vandaag bij de publicatie van de cijfers over het derde kwartaal een winstmarge van ten minste 10 procent te verwachten. Eerder ging het bedrijf uit van een winstmarge van minstens 9 procent. TMG behaalde in het derde kwartaal een beter resultaat. De nettowinst steeg tot 7,3 miljoen euro, tegen 1,1 miljoen euro in dezelfde periode vorig jaar. De inkomsten uit advertenties daalden. (ANP)

Vopak ziet gezonde vraag naar opslag

Rotterdam, 12 nov. Tankopslagbedrijf Vopak heeft in het derde kwartaal een hogere winst behaald. Het bedrijfsresultaat (de winst voor rente, belastingen en afschrijvingen) bedroeg 153,8 miljoen euro, 12 procent meer dan in het derde kwartaal vorig jaar. Vertrekkend bestuursvoorzitter John Paul Broeders sprak van „een gezonde vraag naar onze diensten”. Vopak, dat opslagtanks voor brandstoffen verhuurt in havengebieden rond de wereld, handhaafde vandaag de verwachting dat het bedrijfsresultaat dit jaar uitkomt op ten minste 585 miljoen euro. In 2009 was dat ruim 519 miljoen euro. De tanks van Vopak zaten iets minder vol doordat de opslagcapaciteit van het bedrijf toenam terwijl de vraag naar opslag van voornamelijk biobrandstoffen daalde. (ANP)