Kort nieuws Buitenland

IJsland onderzoekt ‘spionage’ door ambassade VS

Reykjavik, 12 nov. De IJslandse regering gaat officieel onderzoeken of medewerkers van de Amerikaanse ambassade in de hoofdstad Reykjavik IJslandse burgers bespioneren. Dat heeft het IJslandse ministerie van Justitie gisteren bekendgemaakt. IJsland volgt daarmee het voorbeeld van Noorwegen, Denemarken, Zweden en Finland, die eerder deze maand onderzoeken aankondigden naar illegale activiteiten van Amerikaanse ambassades. De zaak kwam aan het rollen na een uitzending van de Noorse televisiezender TV2 en heeft tot anti-Amerikaanse sentimenten geleid in de Scandinavische landen. TV2 berichtte dat medewerkers van de Amerikaanse ambassade in Oslo Noorse burgers schaduwden en inlichtingen over hen verzamelden. De VS ontkennen spionage en zeggen dat alleen verdachte activiteiten van mensen in de buurt van ambassades en consulaten worden onderzocht. (AP)

Vijftien doden bij aanslag in Karachi

Karachi, 12 nov. Een aanval met een zware autobom en zes gewapende strijders op een politiecomplex in het Pakistaanse Karachi heeft gisteravond aan zeker vijftien personen het leven gekost. Op het terrein zijn ook het Amerikaanse consulaat, twee hotels en de kantoren van regionale politici gevestigd. Volgens de politie ging het om terroristen die zo probeerden gevangengenomen kameraden te bevrijden. Het is onduidelijk of de daders zijn ontkomen. In Karachi worden de laatste tijd aanslagen gepleegd door allerlei groeperingen. Soms gaat het om sektarisch geweld, vaak staan politieke bewegingen tegenover elkaar of is er sprake van bendegeweld. Ook Talibaanachtige groeperingen zijn er nu actief. (AP)

Egypte pakt vijftig Moslimbroeders op

Kairo, 12 nov. De Egyptische politie heeft in Kairo en Ismailiya meer dan vijftig leden van de fundamentalistische Moslimbroederschap gearresteerd van wie drie kandidaten voor de parlementsverkiezingen van 28 november. Dat is gisteren meegedeeld in regerings- en oppositiekringen. De Moslimbroederschap is de grootste oppositiebeweging van het land met 20 procent van de leden van het huidige parlement. Ze heeft kandidaten gesteld voor 134 van de 508 zetels in het nieuwe parlement, maar oppositiewoordvoerders beschuldigen de autoriteiten ervan met dit soort repressiecampagnes de verkiezingen naar hun hand te zetten. (AFP)

Dubbelganger van Mladic in Wenen

Wenen, 12 nov. Politie in de Oostenrijkse hoofdstad Wenen is vanmorgen een woning binnengevallen op zoek naar Ratko Mladic, de voormalige Servische legerleider die gezocht wordt voor oorlogsmisdaden. De man die zij aantroffen bleek na nader onderzoek echter niet Mladic te zijn, hoewel hij sterke gelijkenissen met hem zou vertonen. De man zei zelf voor Mladic gevlucht te zijn. (ANP)