Kort nieuws Binnenland

Advocaat heeft invloed op verloop politieverhoor

Door onze redactie wetenschap

Rotterdam, 12 nov. De aanwezigheid van een advocaat in een verhoorkamer verkleint de kans dat er druk wordt uitgeoefend op een verdachte. Dat staat in een onderzoek dat vandaag is aangeboden aan de Tweede Kamer. Uit het onderzoek blijkt verder dat verdachten vaker een beroep doen op hun zwijgrecht als ze voor het verhoor hun advocaat mogen raadplegen. Het onderzoek is gedaan door Lonneke Stevens, universitair docent criminologie en strafrecht aan de Vrije Universiteit, en Willem-Jan Verhoeven van de Erasmus Universiteit. In juli 2008 is, in de nasleep van de Schiedamse Parkmoord, het ‘experiment raadsman bij politieverhoor’ opgezet. De gedachte was dat een advocaat bij het verhoor het afleggen van valse bekentenissen zou kunnen voorkomen.

Geen databank voor bankgegevens

Door een onzer redacteuren

Rotterdam, 12 nov. Het ministerie van Veiligheid en Justitie gaat niet verder onderzoeken of het mogelijk is om bankgegevens van burgers centraal toegankelijk te maken voor opsporing. Deze week bleek dat het ministerie overwoog om bankgegevens samen met informatie over telefoon- en internetgebruik in één systeem op te nemen. Dit systeem zou een uitbreiding worden van het Centraal Informatiepunt Onderzoek Telecommunicatie, waar politie en justitie nu al bel- en internetdata opvragen. „Het was een ambtelijke verkenning, we zien er geen belang in dit verder te onderzoeken”, aldus een woordvoerder. De reden daarvoor wilde het ministerie niet geven.

Man aangespoeld na omslaan sleper

Hoek van Holland, 12 nov. Op het strand van ’s-Gravenzande is vannacht een stoffelijk overschot gevonden. Het gaat volgens de politie vermoedelijk om het lichaam van een vermiste van de sleepboot die gistermiddag bij Hoek van Holland omsloeg in zwaar weer. De kans wordt nihil geacht dat de andere vermiste nog leeft. (ANP)