Kookmachine voor rijst met erwtenvezels

Dertig producten kreeg het regeringsvoorlichtingsbureau voor voeding ter beoordeling toegestuurd voor een prijs. Een jury van deskundigen vond er maar vier in aanmerking komen voor wat voorheen de Jaarprijs Goede Voeding werd genoemd wat nogal vreemd aanvoelde.

Ooit werden chips en vloeibaar snoepgoed als de beste voeding van het jaar bekroond. Daar kunnen we niks aan doen, zei het Voedingscentrum, toen erover werd geginnegapt; dat doet die verdomde onafhankelijke jury. Het was er niet minder mal om.

De jury is niet meer onafhankelijk, de prijs heet nu Jaarprijs Voedingscentrum en is bedoeld om „bedrijven en organisaties in de foodsector te stimuleren die gezondheid meenemen in hun productontwikkeling en marketing”.

Voor de prijs van dit jaar zijn genomineerd: een pot bonen van Hak, een stukje vlees van Albert Heijn, boterhamworst van Kips en nieuwe toverrijst van Lassie. Het Voedingscentrum laat het aan ‘het publiek’ over welke van de vier producten de gezonde medaille krijgt. Men kon tot gisteravond via een website een stem uitbrengen. De uitslag wordt aanstaande dinsdag bekendgemaakt.

Aan de bonen is geen zout toegevoegd. Het vlees is mager. De rijst heeft vezels die niet van de rijst zelf komen maar van erwten. De boterhamworst is minder vet. Wij burgers kunnen onmogelijk beoordelen wat gezonder is, rijst met erwtenvezels, bonen of worst.

Ik denk dat de boterhamworst wint, omdat die samen met elleboogjes (blokjes worst door de macaroni) tot de top van oer-Nederlandse culinaire creaties behoort. Altijd als ik boterhamworst tegenkom denk ik aan dat geluk van vroeger thuis.

Lassie van Nestlé vierde deze week alvast de nominatie met het uitdelen van doosjes nieuwe toverrijst met erwtenvezels en met een apparaat erbij om die rijst in te koken. Een elektrische rijstkoker van het merk Princess.

Nou heb ik nooit eerder toverrijst gekookt. Basmati en nog liever Thaise rijst die Jasmine heet, kookte ik in een magnetron. Snel en goed. Hoe toverrijst moet in de magnetron weet ik niet, misschien kan het helemaal niet en heeft Lassie daarom met de rijst de koker meegestuurd.

Twee keer binnen een uur valt Princess op. Eerst met de gebruiksaanwijzing van de rijstkoker. Alles duidelijk, geen woord te veel, geen verkeerd uit het Chinees vertaalde zinnetjes. En leuk ook voor Lassie: wilt u in dit apparaat toverrijst koken dan kunt u beter op de doos van de rijst lezen hoe dat moet, want elke voorgekookte of voorgestoomde rijst vraagt om iets andere aanpak.

Een begrijpelijke gebruiksaanwijzing zou doodgewoon moeten zijn, niks om over naar huis te schrijven, maar het is juist opmerkelijk omdat gebruiksaanwijzingen doorgaans in wartaal zijn geschreven en angst aanjagen.

Princess valt nog eens op. Door een snel en uitstekend reagerende klantenservice. Ook dat is bijzonder, vraag maar aan de heer Van ’t Hek.

Als de rijst kookt, staat in de gebruiksaanwijzing, schakelt de koker over op warm houden. Omdat ik wil weten hoe lang het duurt voor het rijstwater kookt en vooral ook bij welke temperatuur de rijst daarna wordt warm gehouden, kook ik in de rijstkoker een halve liter water van 10 graden Celsius uit de kraan. Het kookt na 11 minuten. Maar na 20 minuten doorkoken schakelt het apparaat nog steeds niet over op warm houden. Wel wordt de buitenwand akelig heet. Mijn infrarood thermometer meet 103 graden. Gevaarlijk.

Klantenservice van Princess zegt met een mooi Vlaams accent en zonder aarzelen: „O, dan is de thermostaat stuk, u kunt er het best mee teruggaan naar de winkel.”

Hebt u het bonnetje bewaard, Lassie?

Wouter Klootwijk

    • Wouter Klootwijk