ISU versoepelt nieuwe regel na protesten

De internationale schaatsbond ISU handhaaft de nieuwe dr.Bibber-regel, die schaatsers verbiedt om op het rechte eind naar de finish buiten hun baan te komen. Maar na massaal protest van schaatsers en coaches zal de regel wel per direct worden versoepeld.

„Wij nemen hun argumenten zeker serieus”, zei Tron Espeli, voorzitter van de technische commissie van de internationale schaatsbond ISU, gisteren in Heereveen, waar vandaag de eerste wereldbekerwedstrijden van het nieuwe seizoen beginnen. Onder leiding van Sven Kramer en Mark Tuitert verzamelden de schaatsers de afgelopen dagen 130 handtekeningen van schaatsers en coaches die willen dat de nieuwe regel wordt afgeschaft.

Volgens Espeli is het niet mogelijk om de regel op korte termijn helemaal in te trekken. Wel zegde de ervaren Noor toe dat „marginale fouten” niet direct tot diskwalificatie zullen leiden. Pas na twee overtredingen wordt een rijder uit de uitslag geschrapt. De schaatsers hebben zich erbij neergelegd dat de regel niet direct wordt ingetrokken, maar willen de komende tijd wel de druk verhogen om alsnog hun doel te bereiken.

Onder meer de olympisch kampioenen Sven Kramer, Mark Tuitert, de Tsjechische rijdster Martina Sablikova, de Rus Ivan Skobrev en Christine Nesbitt uit Canada woonden het overleg bij. Tuitert vertelde na afloop dat Espeli hem absoluut niet heeft kunnen overtuigen. „Zijn argumenten rammelen aan alle kanten”, sprak hij. „Voor dit weekeinde kijken we naar de meest werkbare situatie en hebben ze toegezegd dat de regel niet al te streng word toegepast. Maar ik ben pas tevreden als die hele regel weg is.”

De schaatsers benadrukken dat in hun sport men juist snelheid genereert door een zijwaartse beweging, waardoor het wel eens kan gebeuren dat je even buiten je baan komt. Dat heeft – op het rechte stuk – overigens nog nooit tot gevaarlijke situaties geleid. Daarnaast had de ISU al een regel waarin vermeld stond dat het hinderen van een opponent (door bijvoorbeeld te ver in de baan van de tegenstander te komen) kan leiden tot diskwalificatie. Daarom vinden de sporters deze nieuwe regel niets toevoegen.

Rigoureuze acties, zoals een staking of het massaal doorkruisen van de lijn, zijn op dit moment nog niet aan de orde. „We geven de ISU de tijd om te zoeken naar een oplossing”, reageerde Kramer. „We kijken waar ze mee terug komen.” Maar ook de olympisch kampioen op de 5.000 meter is faliekant tegen de nieuwe regel: „Ze zeggen dat ze hiermee de sport helpen, maar dat is helemaal niet waar. Ze raken de sport in het hart.”

De ISU zegde toe de lijnregel na afloop van het WB-evenement in Heerenveen te evalueren.