Internationaal kort

VS: alleen gesprekken als Noord-Korea zijn houding wijzigt

SEOUL. De Amerikaanse president Barack Obama wil de onderhandelingen over nucleaire ontwapening van Noord-Korea pas hervatten als dat land oprecht laat blijken serieus naar deëscalatie te streven. Volgens Obama moet het regime in Pyongyang afstappen van „het pad van confrontatie en provocatie”. Dat zei hij gisteren in de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul waar hij de top van twintig belangrijkste industrielanden, de G20, bijwoont. De regering van Noord-Korea heeft zich de afgelopen maanden bereid verklaard om het internationale overleg over nucleaire ontwapening te hervatten. Zowel de VS als Zuid-Korea vinden dat de Noord-Koreaanse leiders eerst hun houding moeten veranderen. Alleen als Noord-Korea „onomkeerbare” stappen zet naar ontwapening zijn de VS bereid het land economische hulp te geven. Noord-Korea stapte vorig jaar uit het zeslandenoverleg, omdat de internationale gemeenschap de lancering van een lange afstandsraket veroordeelde . (Reuters, AP)

Ziekenhuis Z-Afrika handelde in nieren

Door onze correspondent

Johannesburg. De grootste particuliere ziekenhuisgroep van Afrika, het Zuid-Afrikaanse Netcare, heeft schuld bekend aan het uitvoeren van illegale orgaantransplantaties waarbij ten minste vijf kinderen zijn betaald om hun nier af te staan. De onderneming heeft toegegeven dat het tussen 2001 en 2003 zo’n 400.000 euro heeft ontvangen van een syndicaat dat in Brazilië en Roemenië kinderen rekruteerde om in Zuid-Afrika een nier te doneren aan rijke Israëlische nierpatiënten. De kinderen kregen 6.000 dollar. De transplantaties vonden plaats in Netcares St. Augustine ziekenhuis in Durban, een van de beste ziekenhuizen van Zuid-Afrika. De provinciale leiding van Netcare moet hiervan op de hoogte zijn geweest, aldus bestuursvoorzitter Jerry Vilakazi. In ruil voor de schuldbekentenis en een boete van 820.000 euro zijn nu alle aanklachten tegen het moederbedrijf en bestuursvoorzitter Richard Friedland ingetrokken.

Hof Australië haalt asielbeleid onderuit

CANBERRA. Het Australische hooggerechtshof heeft een streep gehaald door de ongelijke behandeling van bootvluchtelingen. Volgens de rechters mag de regering als het gaat om toekenning van de vluchtelingenstatus geen verschil maken tussen asielzoekers die Australië per vliegtuig bereiken en bootvluchtelingen. Deze laatste groep heeft veel minder juridische mogelijkheden om tegen afwijzing van de vluchtelingenstatus in beroep te gaan. De ‘bootmensen’ speelden een belangrijke rol in de parlementsverkiezingen van augustus, die nipt werden gewonnen door Labor. In delen van de Australische samenleving bestaat weerzin tegen de bootvluchtelingen die symbool staan voor een breder ongenoegen over immigratie en de multiculturele samenleving. De afgelopen jaren kreeg Australië te maken met duizenden asielzoekers uit Afghanistan, Iran en Irak die vaak in wrakkige bootjes via Indonesië naar het land waren gereisd. Australië laat jaarlijks zesduizend vluchtelingen toe. (AP)