Indie, mod en emo maken pop voor gezin

Di-rect. 11/11 Paard, Den Haag. Herhaling: 12/3 P3 Purmerend, 13/3 Gigant Apeldoorn, www.di-rect.com. **

Na het vertrek van zanger Tim Akkerman in april vorig jaar stond de Haagse groep Di-rect voor de opgave om het tienerbandjesimago af te schudden. De resterende bandleden pakten het slim aan: ze werkten mee aan een realityshow waarbij het publiek mee mocht stemmen over de nieuw te kiezen zanger. De uitslag leek doorgestoken kaart, want winnaar Marcel Veenendaal was een bekende van de groep die al mee had gespeeld in hun Nederlandstalige versie van de rockopera Tommy.

Door zijn televisiebekendheid wordt Veenendaal makkelijker geaccepteerd als frontman van het vernieuwde Di-rect, dat muzikaal bijna niets gemeen heeft met de eerdere editie. Hij is een geoefend musicalacteur met een groot stembereik, geschoolde dictie en verantwoorde ademhalingstechniek. Het ruwe randje aan zijn stem schiet nooit uit de bocht en hij kan ook heel gevoelig zingen. Visueel is hij een Nederlandse Mick Hucknall, met de neiging tot publieksmennerij.

De handjes moesten de lucht in en bijna elk lied kende een voorgeschreven meezingmoment. Gitarist Spike van Zoest, bekend om zijn Pete Townshend-achtige gitaarcapriolen, kreeg teleurstellend weinig te doen. Met een mod, een emo, een hippie, een mooie jongen, een grunge-type en een indierocker op rij leek het tableau de la troupe door een musicalregisseur in elkaar gezet om een rockband te verbeelden. Die rockte alleen toen er een instrumentaal stukje Tommy in reprise ging. Di-rect mag er in geslaagd zijn het boybandimago van zich af te schudden; tegenwoordig maken ze gezellige popmuziek voor het hele gezin.

    • Jan Vollaard