Ieren zuchten onder hypotheekschulden

De Ierse crisis heeft de financiële wereld in haar greep. Terwijl de rente op Ierse staatsobligaties bijna dagelijks stijgt, hebben de Ieren zelf andere zorgen. Negen hoogleraren en economen drongen deze week aan op een oplossing voor de duizenden burgers die hun hypotheken niet meer kunnen betalen.

Ruim 200.000 huishoudens lopen achter met de betaling, van wie bijna 40.000 al meer dan drie maanden hun hypotheek niet hebben kunnen betalen. Een onbekend aantal loopt achter met betalingen voor stroom en gas.

Waar dat toe kan leiden, bleek deze week: een bejaarde vrouw kwam om bij een brand, vermoedelijk veroorzaakt doordat ze een kaars had aangestoken, omdat ze de elektriciteit niet kon betalen.

Dus ja, het tekort van 14,4 procent op de Ierse begroting is niet te veronachtzamen. En ja, de bezuinigingen van de regering-Cowen zijn hard en zullen dat de komende vier jaar ook zijn. Maar er zijn ergere dingen. In verschillende bewoordingen bezwoer minister van Financiën Brian Lenihan nog eens dat Ierland geen noodhulp nodig heeft en dat er pas volgend jaar een nieuwe veiling van staatsobligaties plaatsvindt.

Bovendien wordt er gewerkt aan oplossingen. Eind deze maand komt de regering met een vierjarenplan om het tekort terug te dringen naar 3 procent. Kunnen beleggers daar niet op wachten, zo vragen de Ieren zich af?