Hackers kraken site Nobelprijs

Wie per e-mail wordt uitgenodigd voor de uitreiking van de Nobelprijs voor de Vrede op 11 december, kan maar beter op zijn hoede zijn. Niet om de Chinese verontwaardiging over de winnaar van dit jaar, de dissident Liu Xiaobo. Maar omdat de e-mail een computervirus bevat.

Aan de mail is een bestand toegevoegd met de uitnodiging. Daarin bevindt zich een trojaans paard, een programmaatje dat de maker ervan toegang geeft tot de ontvangende pc en gegevens kan stelen. Het virus kan tevens de besturing van de computer overnemen. Ook is geprobeerd binnen te dringen in de computer van de directeur van het Nobelinstituut en tevens secretaris van het Nobelcomité. Hij kreeg een e-mail van het computerbedrijf waarmee het instituut zaken doet. Daarin werd gevraagd naam en wachtwoord in te vullen.

Het Nobelinstituut werd twee weken geleden ook al door hackers belaagd. Toen wisten ze te infiltreren in de website van het instituut, waar ze een trojaans paard achterlieten. Het virus heeft de website niet beschadigd. Experts denken dat de hackers uitsluitend uit waren op persoonsgegevens van de bezoekers van de site. Het virus bleek uit Taiwan te komen. Maar de afzender kan net zo goed uit China komen en met behulp van een ‘gekaapte’ Taiwanese computer zijn sporen hebben uitgewist. De woede in China is groot over de toekenning van de Nobelprijs voor de Vrede aan de Chinese dissident Liu Xiaobo.

Bezoek de site van het Nobelinstituut: nobelpeaceprize.org