Google heeft steeds meer moeite talent vast te houden

Google staat voor een dilemma dat aan de opwaartse spiraal van bankiersbonussen op Wall Street doet denken. Nu programmeurs uit Silicon Valley het hof worden gemaakt alsof het zakenbankiers zijn, verhoogt het internetconcern de salarissen over de hele linie met 10 procent om talent vast te kunnen houden. De beurskoers van Google is vastgelopen, waardoor werknemers niet langer zoet kunnen worden gehouden met een in waarde stijgend aandelenpakket. Google moet contant geld in de strijd gooien. Maar een baan bij Facebook of Twitter zou uiteindelijk toch populairder kunnen blijken dan een functie bij Google.

De financiële prestaties van Google zijn indrukwekkend geweest, en er zijn weinig tekenen dat dit binnenkort minder zal worden. De inkomsten nemen jaarlijks met 25 procent toe, en de winst stijgt zelfs nog sneller. Om de groei te voeden, is het aantal medewerkers de afgelopen drie jaar met zo’n 50 procent gestegen.

Google geeft toe verwikkeld te zijn in een ‘oorlog om talent’. De kosten daarvan lopen hoog op, nu andere bedrijven als Facebook in een razend tempo aan het groeien zijn, dikwijls ten koste van Google. Een aanzienlijk deel van de werknemers van Facebook, waaronder de directeur technologie en de operationeel directeur, zijn afkomstig van Google.

Eén manier om aan nieuwe computerwonders te komen is het opkopen van hun werkgevers. Dit helpt verklaren waarom Google dit jaar 700 miljoen dollar (511 miljoen euro) heeft neergeteld voor ITA Software, een softwareontwikkelaar voor de reisbranche, en veertig andere, grotendeels jonge, bedrijfjes. Maar zoals vele financiers op grond van hun persoonlijke ervaringen kunnen bevestigen, is er geen garantie dat de toptalenten van overgenomen bedrijven blijven hangen. Het is ook niet gezegd dat werknemers van een klein bedrijf het fijn zullen vinden om voor een grotere onderneming als Google te werken.

Je kunt de kans daarop verhogen door meer te betalen. Helaas voor Google bestaat de indruk dat de concurrentie een groter deel van de toekomstige koek naar zich zal toetrekken. De waarderingen voor populaire internetbedrijven als Zynga en Foursquare zijn de pan uit gerezen, terwijl de koers-winstverhouding van Google gestaag omlaag is gegaan. Het aandeel wordt nu verhandeld op een niveau van 19 maal de verwachte winst over volgend jaar, tegen 36 maal drie jaar geleden. Het mag dus geen verrassing heten dat de werknemers van Google nu de voorkeur geven aan salarisverhogingen boven extra aandelen van het eigen bedrijf.

Maar net als in Manhattan duren de jaren in Silicon Valley kort, maar zijn de dagen vreselijk lang. Als het om vergoedingen draait, weegt een beetje meer geld niet op tegen de kans om aandelen te verwerven in het nieuwste knuffelbedrijf van de technologiesector. Immers, de eerste werknemers van Google hadden waarschijnlijk ook meer kunnen verdienen bij een bedrijf als Microsoft.

Robert Cyran

    • Robert Cyran