Facebook lanceert maandag “Gmail-killer”

Facebook komt waarschijnlijk maandag met z’n eigen emailservice, meldt Techcrunch. Deze zogenoemde “Gmail-killer” vervangt het huidige berichtensysteem van het sociale netwerk en moet een nieuw front openen in de strijd met concurrent Google.

Facebook komt waarschijnlijk maandag met z’n eigen emailservice, meldt Techcrunch. Deze zogenoemde “Gmail-killer” vervangt het huidige berichtensysteem van het sociale netwerk en moet een nieuw front openen in de strijd met concurrent Google.

Facebook vervangt met de nieuwe emailservice, dat tot nu toe in de wandelgangen ‘Project Titan’ heette, het huidige  berichtensysteem.

Lijkt sterk op Google Docs

Alle 500 miljoen gebruikers krijgen een @facebook.com emailaccount. Volgens de geruchten zal ‘Project Titan’ sterk lijken op webmailservices Hotmail en Gmail. Maar integreert Titan verschillende online Microsoft Office applicaties. Vergelijkbaar met Google applicaties als ‘Google Documents’.

“Het valt niet in te schatten of Titan een succes wordt”, reageert NRC technologieredacteur Marc Hijink op de geruchten. “Ze hebben natuurlijk wel 500 miljoen potentiële gebruikers, maar de vraag is of ze nog een emailadres willen gebruiken.” En volgens Hijink kan Facebooks slechte reputatie met privacy ook de populariteit negatief beïnvloeden.

Microsoft en Facebook tegen Google

Microsoft biedt nu al geïntegreerde Facebook en Office Web applicaties, zoals Microsoft Docs. Via deze online applicatie kunnen gebruikers hun documenten delen met hun vrienden via Facebook. Maar met Titan gaan de twee verder

Microsoft kocht in 2007 een aandeel van 1,6 procent in Facebook. In oktober dit jaar kondigden de twee een uitgebreide samenwerking aan. Zoekmachine Bing.com van Microsoft zou gegevens van 500 miljoen Facebook-gebruikers in gaan zetten om zoekresultaten relevanter te maken.

    • Hans Klis