Economie kort

Brussel wil lagere visquota, vooral om kabeljauwbestand

BRUSSEL. De Europese Commissie wil voor volgend jaar lagere visquota op de Noordzee en de Atlantische Oceaan. Eurocommissaris Maria Damanaki (Visserij) is op grond van bevindingen van EU-experts zeer bezorgd over de situatie van een groot aantal visbestanden. Vooral het kabeljauwbestand baart haar zorgen. In totaal moeten voor 64 visbestanden de quota omlaag, terwijl ze voor 32 bestanden gelijk blijven. Dat komt neer op een totale verlaging van 10 procent, ofwel 89.400 ton. Voor kabeljauw is een daling met 50 procent noodzakelijk. De EU-ministers van Visserij buigen zich volgende maand over de aanbevelingen van de Europese Commissie. (ANP)

Griekse werkloosheid naar recordhoogte

ATHENE. Het Griekse werkloosheidscijfer is in augustus gestegen naar een recordhoogte van 12,2 procent. Dat blijkt uit cijfers van het Griekse bureau voor de statistiek. Het Griekse werkloosheidscijfer bedroeg in juli nog 12 procent. De Europese Unie en het IMF verwachten dat de werkloosheid volgend jaar verder zal stijgen tot 14,5 procent, nu de economie van het land voor het derde achtereenvolgende jaar krimpt. In augustus 2009 was het werkloosheidscijfer nog 9 procent. De werkloosheid treft jongeren het hardst. In de leeftijdsgroep van 15 tot 24 jaar zat in augustus 30,8 procent zonder werk. Van de groep 25 tot 34-jarigen zat 16,4 procent zonder baan. (ANP)

Forse winststijging verzekeraar Aegon

Den Haag. Verzekeraar Aegon heeft in het derde kwartaal van dit jaar een nettowinst geboekt van 657 miljoen euro tegen 145 miljoen euro in het derde kwartaal van 2009. Dit maakte het concern gisteren bekend. Aegon zei dat de gestegen levensverwachting in Nederland op termijn invloed zal hebben op het onderliggend resultaat. Onlangs werden de zogenoemde sterftetabellen, op basis waarvan verzekeraars berekeningen maken, aangepast. (ANP)

Niveau bonus kwart lager dan vóór crisis

Door een onzer redacteuren

Rotterdam. De hoogte van uitgekeerde bonussen ligt bij het Nederlandse bedrijfsleven 25 procent lager dan vóór de economische crisis. Dat blijkt uit onderzoek dat organisatieadviesbureau Hay Group gisteren presenteerde. Volgens Hay wordt hiermee duidelijk dat bonussen „mee ademen met de resultaten van bedrijven”. Vorig jaar werd de hoogte van bonussen ook al gedrukt door de crisis. Hay constateert ook dat de salarisstijging in Nederland het afgelopen jaar nauwelijks boven de inflatie uitkwam. Gemiddeld stegen salarissen met 2,6 procent, terwijl de inflatie 1,7 procent bedroeg.

OPEC verhoogt verwachting olievraag

LONDEN. De Organisatie van Olie-Exporterende Landen (OPEC) heeft zijn verwachting voor de wereldwijde vraag naar olie in 2011 naar boven bijgesteld. De OPEC verwacht nu een dagelijkse vraag van 86,95 miljoen vaten, 310.000 vaten meer dan de vorige verwachting. Daarmee komt de vraag volgend jaar 1,17 miljoen vaten hoger uit dan dit jaar. De OPEC noemde de versnellende wereldwijde economisch groei als reden. „De consumptie in de OESO heeft de verwachtingen overtroffen als gevolg van sterker dan verwachte economische activiteit.” (ANP)